ciasto kefirowe z owocami i kruszonką

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Ekspresowe ciasto, do przygotowania którego potrzebujemy tylko miski i trzepaczki. Można je zrobić z dowolnymi owocami świeżymi lub z puszki a kruszonkę zamienić na galaretkę. Jest wilgotne, długo zachowuje świeżość a podczas pieczenia mocno wyrasta i obłędnie pachnie.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    5 szklanek mąki
    1,5 szklanki cukru
    6 jajek
    2 szklanki kefiru
    szklanka oleju
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    puszka brzoskwiń
    szklanka jagód
    na kruszonkę:
    100 g mąki
    50 g masła
    50 g cukru
    żółtko
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Ciasto kefirowe z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier, kefir, olej i jajka. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi i przelać do foremki wyłożonej wysoko papierem do pieczenia. Brzoskwinie pokroić i razem z jagodami wyłożyć na ciasto. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec około godziny w 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Brzoskwinie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować