CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

5 (166 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto biszkoptowe z zatopionymi śliwkami i chrupiącą kruszonką.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe:
    -6 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -2 budynie czekoladowe
    -3/4 szklanki mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/2 szklanki gęstej śmietany

    - połówki śliwek

    posypka:
    -1 szklanka mąki krupczatki
    -1/2 szklanki brązowego cukru (można białego)
    -1 cukier waniliowy
    -100 g. masła
    -3 łyżki kokosu

    w II wersji, podwoiłam kruszonkę

    -puder cukier do posypania
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ze śliwkami Ciasto

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 1. Można polać lukrem cytrynowym.
  • ciasto 2. ciasto biszkoptowe-
    Białka ubić z cukrem, potem dodawać po żółtku i ubić.Przesiewać mąkę z budyniami i proszkiem. Wymieszać już łopatką. Na koniec wmieszać śmietanę. Wylać do blaszki z papierem do pieczenia 22x36.
  • warstwa śliwek 3. Poukładać w 4 rzędach połówki śliwek,brzuszkiem w dół.Jak są kwaśne, to można dodać po szczypcie cukru, na śliwki.
  • CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 4. posypka-
    Zmiksować wszystkie składniki na kruszonkę. Można rękoma rozkruszyć.Kruszonkę rozsypać na śliwkach.
  • po upieczeniu 5. Piec ok. 50-60 min. w 175*C.
  • CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 6. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować