Ciasto kawowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijam ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania porcjami dodaję cukier. Żółtka roztrzepuję z gorącą wodą i dolewam powoli do białek. Miksuję. Mikser już odstawiam. Obie mąki przesiewam i porcjami dodaję do masy, mieszam drewnianą łyżką. Przekładam do formy 25cmx30cm. Piekę ok. 35 minut w 180 st (do suchego patyczka). Studze i przecinam na 3 blaty.
Odlewam 3/4 szklanki mleka i rozpuszczam w nim budynie. Pozostałe mleko gotuję z cukrem. Wlewam proszek budyniowy i mieszam aż zgęstnieje. Studzę. Masło ucieram na puch , dodaję po łyżce zimnej kawy. Następnie porcjami dodaję budyń. Masę miksuję. Ciasto skrapiam ponczem, smaruję 1/3 masy i układam połowę wiśni. Przykrywam drugim plackiem i postępuje tak samo. Za pomocą rękawa cukeirniczego ozdabiam wierzch tortu, pozostałym kremem. Ozdabiam i schładzam w lodówce.
Komentarze