Ciasto kawowe z wiśniami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Połączenie wiśni i czekolady, okazało się strzałem w dziesiątkę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniacznej
    1/3 szklanki cukru
    30 ml gorącej wody
    szczypta soli

    Słoiczek domowej konfitury z całymi owocami wiśni

    Krem;
    500 ml mleka
    2 budynie waniliowe
    4-6 łyżek cukru
    7 łyżek mocnej kawy rozpuszczanej
    20 dag miękkiego masła

    Poncz;
    1/4 szklanki ciepłej wody
    kilka kropli aromatu waniliowego
    łyżeczka cukru

    tarta czekolada i posypka cukrowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto kawowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania porcjami dodaję cukier. Żółtka roztrzepuję z gorącą wodą i dolewam powoli do białek. Miksuję. Mikser już odstawiam. Obie mąki przesiewam i porcjami dodaję do masy, mieszam drewnianą łyżką. Przekładam do formy 25cmx30cm. Piekę ok. 35 minut w 180 st (do suchego patyczka). Studze i przecinam na 3 blaty.

    Odlewam 3/4 szklanki mleka i rozpuszczam w nim budynie. Pozostałe mleko gotuję z cukrem. Wlewam proszek budyniowy i mieszam aż zgęstnieje. Studzę. Masło ucieram na puch , dodaję po łyżce zimnej kawy. Następnie porcjami dodaję budyń. Masę miksuję. Ciasto skrapiam ponczem, smaruję 1/3 masy i układam połowę wiśni. Przykrywam drugim plackiem i postępuje tak samo. Za pomocą rękawa cukeirniczego ozdabiam wierzch tortu, pozostałym kremem. Ozdabiam i schładzam w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować