Ciasto czekoladowo - kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno a w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier.
Gdy białka są ubite dodawać po jednym żółtku.
Potem dodawać po łyżce mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie rózga lub łyżką.
Na koniec dodać kawę i delikatnie połączyć z masą.
Ciasto wyłożyć do blachy o wymiarach 22 x 29 cm i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 40 minut.
Biszkopt po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 blaty.
2.MASA :
Garnek przelać zimną wodą i wlać do niego 2/3 mleka i zagotować.
W pozostałym mleku wymieszać budynie z cukrem.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia.
Następnie zakryć w garnku budyń folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić.
Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i porcjami dodawać zimny budyń.
Gdy masa jest dobrze wymieszana przystąpić do zrobienia polewy.
3.POLEWA :
W małym rondelku umieścić składniki na polewę i na maleńkim ogniu podgrzewać aż się cukier rozpuści.
Listek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie a potem odsączyć żelatynę z wody, dodać do polewy i wymieszać aż żelatyna się rozpuści.
Gdy polewa jest gotowa można zabrać się za składanie ciasta.
4.PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy blat ciasta ułożyć w blaszce zostawiając papier z pieczenia.
Nasączyć biszkopt i wyłożyć połowę masy.
Rozprowadzić ją po cieście i zakryć drugim plackiem.
Znów nasączyć i wyłożyć resztę masy.
Zakryć ostatnim plackiem i nasączyć a na koniec polać ciasto polewą, posypać posypką i wstawić ciasto do lodówki aby związało.
Na pół godziny przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki, pokroić w kostkę i udekorować kawą w czekoladzie.
Porady
Do biszkopta musimy mieć kawę w granulkach bo z inną nie uzyskamy tego kropkowatego efektu
Komentarze