Ciasto czekoladowo - kawowe

0 (0 ocen)

Masa czekoladowa i pyszny, puszysty biszkopt kawowy to idealne ciasto na każdą okazję

Składniki:


  • BISZKOPT :
    6 jajek ( M )
    3 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( czubate u mnie Tchibo black&white )
    1/2 szk cukru

    MASA :
    750 ml mleka 3,2 %
    2 budynie czekoladowe
    1/3 szk cukru
    250 g masła ( miękkiego )

    POLEWA :
    1/4 kostki masła
    2 łyżki kakao
    1/3 szk cukru
    2 łyżki mleka
    1 listek żelatyny

    DODATKOWO :
    biała posypka do ciast
    kawa w czekoladzie
    słaba kawa do nasączenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Kawy

Ciasto czekoladowo - kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT :
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno a w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier.
    Gdy białka są ubite dodawać po jednym żółtku.
    Potem dodawać po łyżce mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie rózga lub łyżką.
    Na koniec dodać kawę i delikatnie połączyć z masą.
    Ciasto wyłożyć do blachy o wymiarach 22 x 29 cm i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 40 minut.
    Biszkopt po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 blaty.
  • 2. MASA :
    Garnek przelać zimną wodą i wlać do niego 2/3 mleka i zagotować.
    W pozostałym mleku wymieszać budynie z cukrem.
    Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia.
    Następnie zakryć w garnku budyń folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić.
    Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i porcjami dodawać zimny budyń.
    Gdy masa jest dobrze wymieszana przystąpić do zrobienia polewy.
  • 3. POLEWA :
    W małym rondelku umieścić składniki na polewę i na maleńkim ogniu podgrzewać aż się cukier rozpuści.
    Listek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie a potem odsączyć żelatynę z wody, dodać do polewy i wymieszać aż żelatyna się rozpuści.
    Gdy polewa jest gotowa można zabrać się za składanie ciasta.
  • 4. PRZEŁOŻENIE :
    Pierwszy blat ciasta ułożyć w blaszce zostawiając papier z pieczenia.
    Nasączyć biszkopt i wyłożyć połowę masy.
    Rozprowadzić ją po cieście i zakryć drugim plackiem.
    Znów nasączyć i wyłożyć resztę masy.
    Zakryć ostatnim plackiem i nasączyć a na koniec polać ciasto polewą, posypać posypką i wstawić ciasto do lodówki aby związało.
    Na pół godziny przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki, pokroić w kostkę i udekorować kawą w czekoladzie.

Porady

Do biszkopta musimy mieć kawę w granulkach bo z inną nie uzyskamy tego kropkowatego efektu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa Masa budyniowa Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować