Ciasto kawowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu :
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Przygotowanie masa cappuccino :
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i cappuccino. Ubij na sztywno. Dodaj partiami serek mascarpone Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
3.Składniki polewa :
50 g czekolady gorzkiej,
1 łyżeczka miękkiego masła.
4.Przygotowanie polewy :
Czekoladę wraz z masłem roztop w kąpieli wodnej.
5.Przygotowanie ciasta :
Ostudzony biszkopt podziel na 3 części. Do formy w której piekł się biszkopt włóż papier do pieczenia i pierwszy kawałek ciasta. Posmaruj połową konfitury i połóż 1/3 części masy kawowej. Następnie połóż kolejny biszkopt i powtórz czynność. Ciasto przykryj ostatnim kawałkiem biszkoptu i połóż resztę masy kawowej. Zrób czekoladowe paski na górze ciasta. Ciasto włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Komentarze