Czekoladowo-śmietanowa wisienka

  • wyświetlono: 2298 |
  • dodany do książki kucharskiej: 18 |
  • polecenia: 0

Pyszne, warstwowe ciasto z bitą śmietaną, dużą ilością kremu czekoladowego i galaretką z wiśniami. Idealne do przygotowania w formie tortu. Polecam :)

IMG_1607 — kopia
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt: 6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem czekoladowy: 200 g masła
2 budynie śmietankowe
2 czekolady deserowe
2 łyżki cukru

krem śmietanowy: 500 ml śmietany 30 proc.
2-3 łyżki cukru pudru
1 op. żelatyny fix-deserowej (60 g)

poncz: 3/4 szklanki mocnego naparu z herbatu z cukrem i sokiem z cytryny

ponadto: 1 l. kompotu z wydrylowanymi wiśniami
2 galaretki wiśniowe
2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowo-śmietanowa wisienka

  • 1. Biszkopt:  białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Kiedy cukier będzie niewyczuwalny , połączyć z żółtkami. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( o wym.25/30cm). Piec 40 minut w 180 st. Ostudzić.
  • 2. Krem czekoladowy: miękkie masło utrzeć na puch. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Dodawać łyżkami do utartego masła. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzoną połączyć z masą maślano-budyniową. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół i naponczować. Następnie przełożyć kremem czekoladowym.
  • 3. Masa śmietanowa: zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z kremówką. Masą śmietanową posmarować wierzch biszkoptu i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
  • Czekoladowo-śmietanowa wisienka4. Galaretka wiśniowa: kompot z wiśni wraz z wiśniami przelać do garnuszka, uzupełnić do 3 szklanek płynu. Zagotować. Następnie połączyć z galaretkami, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Stężałą galaretkę z wiśniami wylać na wierzch masy śmietanowej. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do całowitego zastygnięcia wszystkich mas, na min.3-4 godz.( a najlepiej na całą noc).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

na deserCiasto z galaretkądo kawyciasto czekoladowedo herbatykrem czekoladowyciasto z wiśniamiwiśnie wydrylowaneprzepis_1000

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ya37rp

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Wisienka

Efektowne, kolorowe,pyszne ciasto...

image-0dda7kb

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto wisienka

to ciasto najbardziej uwielbiam...

Wisienka

Dodane przez: Darusia02

Ciasto Wisienka

Wisienka powstała dlatego, że mój...

image-05he9un

Dodane przez: ciastaideserkilb

Ciasto Wisienka pod herbatnikiem

Ciasto dla zakochanych...

Ciasto czekoladowe z orzechami i czekoladowo - kawowym kremem śmietanowym.

Dodane przez: bozena28

Ciasto czekoladowe z orzechami i czekoladowo-...

To ciasto jest dla osób lubiących...

Kakaowa Wisienka

Dodane przez: capri

ciasto "Kawowa Wisienka"

Ciasto dla amatorów kawy ze śmietanką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE