Czekoladowo-śmietanowa wisienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Kiedy cukier będzie niewyczuwalny , połączyć z żółtkami. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( o wym.25/30cm). Piec 40 minut w 180 st. Ostudzić.
2.Krem czekoladowy: miękkie masło utrzeć na puch. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Dodawać łyżkami do utartego masła. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzoną połączyć z masą maślano-budyniową. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół i naponczować. Następnie przełożyć kremem czekoladowym.
3.Masa śmietanowa: zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z kremówką. Masą śmietanową posmarować wierzch biszkoptu i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
4.Galaretka wiśniowa: kompot z wiśni wraz z wiśniami przelać do garnuszka, uzupełnić do 3 szklanek płynu. Zagotować. Następnie połączyć z galaretkami, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Stężałą galaretkę z wiśniami wylać na wierzch masy śmietanowej. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do całowitego zastygnięcia wszystkich mas, na min.3-4 godz.( a najlepiej na całą noc).
Komentarze