Czekoladowo-śmietanowa wisienka

4.5 (182 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, warstwowe ciasto z bitą śmietaną, dużą ilością kremu czekoladowego i galaretką z wiśniami. Idealne do przygotowania w formie tortu. Polecam :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt: 6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem czekoladowy: 200 g masła
    2 budynie śmietankowe
    2 czekolady deserowe
    2 łyżki cukru

    krem śmietanowy: 500 ml śmietany 30 proc.
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 op. żelatyny fix-deserowej (60 g)

    poncz: 3/4 szklanki mocnego naparu z herbatu z cukrem i sokiem z cytryny

    ponadto: 1 l. kompotu z wydrylowanymi wiśniami
    2 galaretki wiśniowe
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Czekoladowo-śmietanowa wisienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:  białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Kiedy cukier będzie niewyczuwalny , połączyć z żółtkami. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( o wym.25/30cm). Piec 40 minut w 180 st. Ostudzić.
  • 2. Krem czekoladowy: miękkie masło utrzeć na puch. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Dodawać łyżkami do utartego masła. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzoną połączyć z masą maślano-budyniową. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół i naponczować. Następnie przełożyć kremem czekoladowym.
  • 3. Masa śmietanowa: zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z kremówką. Masą śmietanową posmarować wierzch biszkoptu i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
  • Czekoladowo-śmietanowa wisienka 4. Galaretka wiśniowa: kompot z wiśni wraz z wiśniami przelać do garnuszka, uzupełnić do 3 szklanek płynu. Zagotować. Następnie połączyć z galaretkami, dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Stężałą galaretkę z wiśniami wylać na wierzch masy śmietanowej. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do całowitego zastygnięcia wszystkich mas, na min.3-4 godz.( a najlepiej na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować