ciasto Katarzynka z pierniczkami i masą

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

rewelacyjne ciasto składające się z biszkoptu,masy oraz pysznych pierniczków,które można kupić lub upiec samemu,polecam gorąco

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI : * ciasto na dużą blachę

    BISZKOPT: 2 sztuki

    -8 jajek
    -1 szkl mąki pszennej i 2 łyżki
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3/4 szkl cukru
    -cukier waniliowy

    MASA:

    -3 budynie śmietankowe 40g
    -4 szkl mleka
    -3/4 szkl cukru pudru
    -1 margaryna 250 g


    -2,5 opakowania pierniczków Katarzynki, ja piekłam sama pierniczki , ciasto z nimi lepiej mi smakuje,choć wiem, że więcej roboty

    pierniczki
    -1 czubata łyżka powideł
    -2 szkl mąki tortowej
    -1/4 szkl miodu (może być miód sztuczny)
    -1 jajko
    -1,4 szkl cukru trzcinowego
    -100g margaryny lub masła
    -3 łyżki śmietany
    -2 łyżeczki kakao
    - 0,5 opakowanie przyprawy do piernika 40g
    -pół łyżeczki soli
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia


    DODATKOWO

    - 3,5 czubate łyżki powideł śliwkowych
    -1 tabliczka czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto katarzynka z pierniczkami i masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie miksujemy,
    następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę połączoną z mąką ziemniaczaną, oraz proszkiem do pieczenia. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy.Przygotowujemy 2 takie same blaszki, i dzielimy ciasto na dwie części, i wylewamy do blaszek. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni, na złoty kolor.
  • masa 2. masa

    3,5 szkl mleka zagotowujemy, zaś budynie i cukier rozpuszczamy w 0,5 szkl mleka. Miksujemy, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy. Budyń studzimy.
    Następnie margarynę w temp pokojowej ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo zimny budyń.
  • pierniczki do ciasta 3. pierniczki , jeśli pieczemy sami tak jak ja

    Margarynę roztapiamy na małym ogniu,

    dodajemy cukier trzcinowy

    dodajemy miód, dokładnie mieszamy.

    Następnie dodajemy powidła,


    przyprawę do piernika oraz kakao.

    Wszystko dokładnie mieszamy.

    Masę studzimy, dodajemy jajka
    oraz śmietanę i miksujemy .

    Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia.
    Dodajemy masę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto.

    Wałkujemy na około 0,5 cm grubości i wycinamy pierniczki

    pieczemy około 10 min w temp 170 stopni
  • . 4. Teraz przechodzimy do składania ciasta :-)

    Najpierw jeden biszkopt smarujemy powidłami, na powidła układamy pierniczki
  • 5. następnie wykładamy na pierniczki 2/3 masy,
    na masę dajemy drugi biszkopt, smarujemy go resztą masy.
    Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą.

    Ciasto musi poleżeć noc w lodówce by pierniczki namokły.
    Na drugi dzień ciasto rozpływa się w ustach.
    Jest mięciutkie i przepyszne.
    Polecam Wam gorąco, pyszne, proste i piękne ciasto :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować