Ciasto katarzynka z pierniczkami i masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie miksujemy,
następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę połączoną z mąką ziemniaczaną, oraz proszkiem do pieczenia. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy.Przygotowujemy 2 takie same blaszki, i dzielimy ciasto na dwie części, i wylewamy do blaszek. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni, na złoty kolor.
2.masa
3,5 szkl mleka zagotowujemy, zaś budynie i cukier rozpuszczamy w 0,5 szkl mleka. Miksujemy, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy. Budyń studzimy.
Następnie margarynę w temp pokojowej ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo zimny budyń.
3.pierniczki , jeśli pieczemy sami tak jak ja
Margarynę roztapiamy na małym ogniu,
dodajemy cukier trzcinowy
dodajemy miód, dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy powidła,
przyprawę do piernika oraz kakao.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Masę studzimy, dodajemy jajka
oraz śmietanę i miksujemy .
Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Dodajemy masę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto.
Wałkujemy na około 0,5 cm grubości i wycinamy pierniczki
pieczemy około 10 min w temp 170 stopni
4.Teraz przechodzimy do składania ciasta :-)
Najpierw jeden biszkopt smarujemy powidłami, na powidła układamy pierniczki
5.następnie wykładamy na pierniczki 2/3 masy,
na masę dajemy drugi biszkopt, smarujemy go resztą masy.
Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą.
Ciasto musi poleżeć noc w lodówce by pierniczki namokły.
Na drugi dzień ciasto rozpływa się w ustach.
Jest mięciutkie i przepyszne.
Polecam Wam gorąco, pyszne, proste i piękne ciasto :-)
Komentarze