Ciasto z kremem i pierniczkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym i pierniczkami

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    50 ml mleka
    10 dkg mąki
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej

    krem:
    1 kostka masła
    1 budyń waniliowy
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru pudru
    dodatkowo:

    1 opakowanie pierniczków uszatek Kopernik
    polewa
    1 słoik kwaśnych powideł
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z kremem i pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę z mlekiem rozpuścić na parze. Przestudzić. Całe jaja ubić z cukrem, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i kawą. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę 20×25 cm. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Wystudzić.

    Budyń ugotować bez cukru, wystudzić.

    Na ciasto wyłożyć powidła. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, a następnie połączyć z budyniem. Krem wyłożyć na ciasto. Na masie budyniowej ułożyć pierniczki, można je lekko nasączyć. Wierzch udekorować polewą. Całość schłodzić, najlepiej do następnego dnia :) Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować