Ciasto kapitańskie(bez pieczenia)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Główną baza tego smakołyku jest krem budyniowy z dodatkiem ajerkoniaku. Moim zdaniem to połączenie jest strzałem w dziesiątkę. Ajerkoniak nadaje ciekawego i interesującego smaku. Samo ciasto przełożone jest herbatnikami. Co tworzy ciekawy czarno - biały wzór.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masa budyniowa
    600 ml mleka
    150 g cukru
    150 g masła
    120 g budyniu waniliowego
    50 ml ajerkoniaku
    2 żółtka
    dodatkowo
    250 ml śmietany 30%
    100 g cukru pudru
    100 g herbatników kakaowych
    8 g śmietanfixu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Herbaty

Ciasto kapitańskie(bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa budyniowa: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy żółtka i budynie. Do gotującego się mleka dodajemy przygotowana mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy. Dodajemy ajerkoniak. Miksujemy.
    Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Herbatniki układam na kwadratowej formie do pieczenia. Układam 1/2 kremu na herbatnikach. Na masie układam ponownie herbatniki. Na herbatnikach ponownie 1/2 kremu. Na kremie ostatnią warstwę herbatników. Na herbatnikach smaruję bita śmietanę. Dowolnie dekoruję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Budyń Herbatniki Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować