Ciasto Kapitańskie

4.99 (145 ocen)

W tym cieście połączyłam miodowe placki, krem na ajerkoniaku i masę czekoladową. Dodatkowo, blaty ciasta nasączyłam mocną kawą, co stało się kropką nad przysłowiowym "i". Gorąco polecam ten wypiek jeśli nie na teraz, to z pewnością na chłodniejsze dni.

Składniki:

  • Ciasto miodowe:

    250g mąki pszennej
    75g drobnego cukru
    75g miodu
    50g smalcu
    1 małe jajko
    1/2 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

    Masa czekoladowa:

    250g masła
    150g cukru pudru
    125ml przegotowanej wody
    3 łyżki kakao
    250g mleka w proszku (nie może być granulowane)
    kilka herbatników (ok. 5szt)

    Krem z ajerkoniakiem:

    250ml mleka
    250ml ajerkoniaku
    5 żółtek
    140g cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    300g masła (w temperaturze pokojowej)

    Do nasączenia:

    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki cukru
    niepełna połowa szklanki wrzątku

    Polewa:

    120g masła
    150g cukru pudru
    1/2 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (w proszku)
    4 łyżki wody
    3 łyżki mleka w proszku
Wystaw ocenę:

4.99 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kapitańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania gładkiej, zbitej masy. Dzielimy na dwie części, każdą z nich kolejno wykładamy na dno foremki 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut. Studzimy.
  • 2. Masa czekoladowa: masło, wodę i cukier rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy kakao, potem mleko w proszku. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Dodajemy pokruszone herbatniki i wykładamy do foremki wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aż masa stężeje.
  • 3. Krem: mleko mieszamy z ajerkoniakem, odlewamy 1/4 szklanki, resztę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy do zagotowania. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy odlane mleko z alkoholem, następnie obie mąki i dobrze mieszamy, żeby nie było grudek. Całość wlewamy do gotującego się mleka, zmniejszamy płomień i podgrzewamy do zagotowania, cały czas mieszając. Przykrywamy folią i studzimy.
  • 4. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy wystudzony budyń ajerkoniakowy i ucieramy do uzyskania gładkiego kremu.
  • 5. Pierwszy placek ciasta układamy z powrotem w formie, nasączamy go naparem z kawy rozpuszczonej z cukrem we wrzątku, wykładamy połowę kremu, masę czekoladową, znowu polowę kremu i przykrywamy drugim plackiem również nasączonym kawą.
  • 6. Polewa: masło, cukier, wodę, kawę roztapiamy na wolnym ogniu w garnuszku. Na końcu dodajemy mleko w proszku i dobrze mieszamy, żeby nie było grudek. Lekko przestudzić i gęstniejącą masę rozsmarować na wierzchu ciasta.

Porady

Przed przystąpieniem do pracy dobrze jest przesiać mleko w proszku i kakao, aby nie było w nich grudek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Mleko Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować