Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

4.51 (184 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jogurtowe, sezonowe owoce i słodka kruszonka to połączenie idealne.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto (wszystkie w temperaturze pokojowej):
    1 duży kubek jogurtu naturalnego
    3 jajka
    1,5 lub 2 kubki cukru
    3 kubki mąki pszennej
    1 kubek oleju rzepakowego
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    zapach waniliowy

    Składniki na kruszonkę:
    100 g schłodzonego masła
    100 g cukru pudru
    150 g mąki pszennej

    5 dużych truskawek
    garść borówek
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt umieszczamy w dużej misce, dodajemy jajka i olej, odmierzając ilość poprzez kubek po jogurcie. Wlewamy zapach. Kubek dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dodajemy cukier i mąkę, ponownie odmierzając składniki poprzez kubek. Wsypujemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę 25x30 wykładamy papierem do pieczenia.
    Składniki w misce mieszamy łyżką, tylko do połączenia (to bardzo ważne). Przekładamy do formy. Na wierzchu układamy pokrojone na części truskawki i całe borówki.
    Z podanym składników zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Pieczemy przez około 40 minut, do suchego patyczka. Kroimy po lekkim wystudzeniu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Jogurt

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować