Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka:
Podane składniki wymieszać do momentu aż będzie powstawał "piasek" po czym kruszonkę wstawić do zamrażalnika na czas przygotowania ciasta.
2.Ciasto:
Jajka ubić z cukrem do białości, następnie dodawać partiami olej, jogurt oraz mąkę z proszkiem i sodą, mieszając na najniższych o rotach miksera i tylko do połączenia się składników. Borówki oprószyć mąką ziemniaczaną. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę a do 1/3 dodać połowę borówek, na wierzchu ciasta poukładać drugą połowę borówek. Wierzch posypać kruszonką. Pieczenie 60 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Ciasta najlepiej smakuje po kilku godzinach, a najlepsze jest na drugi dzień po upieczeniu.Smacznego.
Porady
Użyłam szklanki o pojemności 250 ml Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Komentarze