Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką

3.44 (18 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe ciasto z sezonowymi owocami.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    2,5 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1,5 szklanki borówek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Kruszonka:
    10 dag masła
    10 dag cukru
    20 dag mąki pszennej

    Forma: tortownicy 20 cm/20 cm
Wystaw ocenę:

3.44 (18 ocen)

Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka:
    Podane składniki wymieszać do momentu aż będzie powstawał "piasek" po czym kruszonkę wstawić do zamrażalnika na czas przygotowania ciasta.
  • 2. Ciasto:
    Jajka ubić z cukrem do białości, następnie dodawać partiami olej, jogurt oraz mąkę z proszkiem i sodą, mieszając na najniższych o rotach miksera i tylko do połączenia się składników. Borówki oprószyć mąką ziemniaczaną. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę a do 1/3 dodać połowę borówek, na wierzchu ciasta poukładać drugą połowę borówek. Wierzch posypać kruszonką. Pieczenie 60 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Ciasta najlepiej smakuje po kilku godzinach, a najlepsze jest na drugi dzień po upieczeniu.Smacznego.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować