Faworki

  • wyświetlono: 171 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tradycyjne faworki czyli "chrust". Kruche i delikatne!

  • 60 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

400 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
5 żółtek
1 łyżka cukru pudru
6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka spirytusu lub octu

oraz

1,5 kg smalcu lub 2 litry oleju
cukier puder, dżem

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki

  • 1. 1.Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. 8 minut, początkowo najlepiej na parze aby żółtka się ogrzały).
    2. Dodać do mąki, następnie dodać śmietanę i spirytus, zmiksować lub wymieszać łyżką. Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 30 - 45 minut w temperaturze pokojowej (po tym czasie ciasto będzie łatwiejsze do wałkowania).
    3. Ciasto zagniatać przez ok. 7 minut, następnie rozwałkować na placek, złożyć na pół i znów rozwałkować, ponownie składać i rozwałkowywać jeszcze 2-3 razy, w międzyczasie można też tłuc ciasto wałkiem. W ten sposób uelastyczniamy ciasto i wtłaczamy w nie powietrze.
    4. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na jak najcieńsze placki (im cieńsze tym lepiej). Resztę ciasta trzymać zawinięte w folię spożywczą.
    5.Nożem lub radełkiem wycinać paski (ścięte na końcach prostokąty), mniejsze niż średnica garnka. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Odkładać na bok i trzymać pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.
    6. Rozgrzać olej do 180 stopni C w szerokim garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza). Smażyć na złoty kolor, po około 30 - 60 sekund z każdej strony.
    7.Faworki układać na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Można podawać z marmoladą lub konfiturą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chrustyTłusty CzwartekFaworkina ciepłokarnawałsmażenietaniepolskapączki i faworki

Komentarze

Podobne przepisy

Ekspresowe faworki

Dodane przez: monikaT83

Ekspresowe faworki

Czasem jest ,że chce nam się czegoś...

chruściki i faworki

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Puszyste chruściki, faworki bez drożdży

Wspaniałe, miękkie i delikatne...

Faworki pieczone

Dodane przez: kuchenny świat

Faworki pieczone

Zapraszam na pyszne, pieczone faworki....

Tradycyjne Faworki

Dodane przez: gotowanietoproste

Tradycyjne Faworki

Tym razem przepis na zwykłe faworki...

Faworki/ chrusty

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Faworki/ chrusty

Tradycyjne chrusty, faworki wychodzą...

Chrupiące faworki

Dodane przez: Bogusias

Chrupiące faworki

Pyszne chrupiące faworki idealne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE