Sernik ciasteczkowy na zimno

5 (193 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

791 Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowania. Smakuje jak delikatne piankowe ptasie mleczko. Do jego przygotowania można użyć dowolnych ciasteczek z nadzieniem. Sernik należy zrobić z jednodniowym wyprzedzeniem, by ciastka zatopione w masie serowej miały czas na zmięknięcie i by deser dobrze się kroił.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód
    180g ciastek typu HIT (z nadzieniem)
    40g masła

    Masa serowa
    250ml jogurtu naturalnego
    250g serka mascarpone
    250ml śmietany kremówki 30% lub 36%
    10g żelatyny
    1 galaretka cytrynowa
    Cukier puder
    150g ciastek typu HIT
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Sernik ciasteczkowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód – ciastka pokruszyć, masło roztopić. Ciastka i masło zmiksować w blenderze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać i schłodzić przez 30minut.
  • 2. Masa serowa – w misie miksera umieścić jogurt naturalny i serek mascarpone, po czym zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Dosłodzić cukrem pudrem do smaku.
    Żelatynę i galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Na sztywno ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodawać ser z jogurtem. Na koniec, dodać lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać, by połączyć wszystkie składniki. Na końcu dodać połamane ciastka (na połowę, ćwiartki), wymieszać łyżką. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki by masa zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mascarpone Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować