Ciasto z mascarpone i śliwkami

  • wyświetlono: 352 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Miękki biszkopt, delikatny krem z serka mascarpone i bitej śmietany.

  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

BISZKOPT
3 jajka
1/3 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

KREM MASCARPONE
25 dag serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
10 dag cukru pudru

1/4 szklanki czarnej herbaty do nasączenia biszkoptu
50 - 70 dag śliwek
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z mascarpone i śliwkami

  • 1. Biszkopt:
    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i przesiać 2 razy przez sito.

    Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i dalej ubijać, aż masa będzie gładka i błyszcząca (ubijać najlepiej mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut). Dodać żółtka i ubijać jeszcze przez ok. 4 minuty. Na koniec dodać obie mąki i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników).

    Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec 22 minuty. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjąć z piekarnika i wystudzić. Ostudzony biszkopt wyjąć z foremki, delikatnie oderwać papier ze spodu i ponownie pozostawić biszkopt na papierze i w foremce.

    Krem mascarpone:
    Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.

    Wszystkie składniki zmiksować mikserem na dużych obrotach do uzyskania gładkiego, puszystego kremu. Galaretkę agrestową rozpuścić w 500 ml wody i dodać tężejacą do masy.

    Przekładanie:
    Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wrzącej wody, przelać do plastikowej miski, ostudzić i odstawić do stężenia.

    Biszkopt nasączyć czarną herbatą (lub sokiem z cytryny), wyłożyć krem mascarpone (można w tym momencie słodzić w lodówce, jeśli galaretka nie jest jeszcze gotowa, w tym czasie przygotować truskawki), ułożyć pokrojone na połówki śliwki i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kremówkaciasto z owocamismietankaz galaretkąprzekładaneciasto ze śliwkamiciasto z mascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto marchewkowe

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i...

Ciasto składa się z 2 marchewkowych...

ciasto sliwkowe z rumem

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto z rumem i śliwkami

Ciasto nasączone alkoholem-u...

ciasto czekoladowe

Dodane przez: amilka

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami i mascarpone

Pyszne! Lekkie i wilgotne, przełożone...

ciasto czekoladowe z cukinią i kremem mascarpone

Dodane przez: klementynka

ciasto czekoladowe z cukinią i kremem mascarpone

To ciasto na pewno zasmakuje czekoholikom.Jest...

Ciasto z śliwkami i borówkami

Dodane przez: Nietop22

Ciasto z śliwkami i borówkami

To ciasto zawsze wychodzi jest...

image-03vxwkp

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem...

Ciasto smakuje reeewelacyjnie -...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE