Ciasto jabłkowo-jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić, dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas ubijając aż powstanie lśniąca sztywna piana. Następnie dodajemy żółtka jedno po drugim nadal ubijając. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką.
Formę 28x23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę biszkoptową i pieczemy w temperaturze 170 °C na pierwszym poziomie piekarnika ( góra-dół) około 20-30 min w zależności od piekarnika (sprawdzamy patyczkiem).
Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Masa I: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Wrzucamy do rondla podlewamy 2 łyżkami wody i prażymy do miękkości (jednak nie do całkowitego rozpadu). Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę energicznie mieszając. Lekko chłodzimy, wykładamy na jeden blat i przykuwamy drugim, lekko dociskając.
Masa II: Jogurty wyjmujemy wcześniej z lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko ostudzoną miksując łączymy z jogurtami. Żelatynę mieszamy w niewielkiej ilości wody następnie rozpuszczamy (np. w mikrofalówce) studzimy i mieszamy z masą jogurtowo-czekoladową. Całość wykładamy na drugi blat biszkoptowy, wyrównujemy i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi
Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Komentarze