Farsz:
100 g zielonej soczewicy
100 g sera żółtego np. gouda
mały słoik koncentratu pomidorowego
papryka słodka, chili, bazylia
sól, pieprz
Ciasto:
125 ml wody
20 g drożdży
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo: jajko, czarnuszka
Paszteciki drożdżowe z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i łączymy ze startym na dużych oczkach serem i koncentratem pomidorowym. Całość przyprawiamy, mieszamy i odstawiamy.
2.W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem, dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto ręcznie, ma być miękkie i rozciągliwe (w razie potrzeby dodajemy mąkę, ale nie za dużo, bo ciasto będzie twarde).
3.Ciasto „kulamy” w długi wałek o średnicy ok. 2 cm, następnie wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Nakładamy farsz, zlepiamy, odwracamy zlepioną stroną do stolnicy i kroimy na kawałki.
4.Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy do uzyskania złotego koloru (30-40 minut).
Smacznego!
Komentarze