Paszteciki drożdżowe z soczewicą

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Prosta wegetariańska propozycja na Sylwestra.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Farsz:
    100 g zielonej soczewicy
    100 g sera żółtego np. gouda
    mały słoik koncentratu pomidorowego
    papryka słodka, chili, bazylia
    sól, pieprz
    Ciasto:
    125 ml wody
    20 g drożdży
    200 g mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    Dodatkowo: jajko, czarnuszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Paszteciki drożdżowe z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i łączymy ze startym na dużych oczkach serem i koncentratem pomidorowym. Całość przyprawiamy, mieszamy i odstawiamy.
  • 2. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem, dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto ręcznie, ma być miękkie i rozciągliwe (w razie potrzeby dodajemy mąkę, ale nie za dużo, bo ciasto będzie twarde).
  • 3. Ciasto „kulamy” w długi wałek o średnicy ok. 2 cm, następnie wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Nakładamy farsz, zlepiamy, odwracamy zlepioną stroną do stolnicy i kroimy na kawałki.
  • 4. Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy do uzyskania złotego koloru (30-40 minut).
    Smacznego!

Porady

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Pomidor Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować