Ciasto jogurtowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*.
Drugi upiec tak samo i w takiej samej blaszce.
2.masa serowa-Masło roztopić w garnku. Ser zmiksować z żółtkami i cukrem, dodać do masła. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając.Budynie rozmieszać z mlekiem i wlać do sera. Mieszać parę minut aż zacznie pyrkać,do zgęstnienia.Masę gorącą wyłożyć na placek i odstawić do wystygnięcia.
3.galaretka-Wodę zagotować i rozpuścić w niej galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia.Wiśnie odsączyć i ułożyć kupkami na masie serowej. Zalać tężejącymi galaretkami i schłodzić.Sok zostawić do nasączenia biszkoptu.
4.Ułożyć ciemny biszkopt i mocno nasączyć, prawie całym sokiem. Lekko docisnąć do samej galaretki jednak wiśnie nie przyklepywać.
5.krem jogurtowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wyłożyć na biszkopt.
6.esy-floresy-Czekoladę rozpuścić nad parą, przelać do rożka papierowego i polać ,,za nitką,,górę ciasta. Ciasto schłodzić, przynajmniej całą noc.
Komentarze