Ciasto jabłkowo-serowo-jogurtowe (przepis własny) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jabłkowo-serowo-jogurtowe (blacha 21x36 cm.)
Składniki:
500 ml.musu jabłkowego (u mnie własnej roboty)
Masa serowa:
1/2 kg twarogu półtłustego w kostce,3 łyżki cukru,łyżeczka cukru waniliowego,jajo,łyżka oleju,łyżka mąki tortowej.
Twaróg rozgnieść na gładko widelcem,następnie dodać cukry ,olej i jajo dokładnie rozmieszać.
Na końcu dodać mąke-wymieszać.
Masa serowa jest gotowa.
Ciasto na jogurcie:
2i1/2 szklanki mąki tortowej,3 duże jaja lub 4 mniejsze,1 szklanka cukru,6łyżek oleju,350g jogurtu naturalnego,3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Całe jaja ubić z cukrem na puszystą masę,nie przerywać ubijania dodać olej,zmniejszyć obroty miksera dodać jogurt.
Wyłączyć mikser dodać przesianą mąke z proszkiem,delikatnie i dokładnie wymieszać.
Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wyrównać,posypać bułką tartą.
Układać naprzemian łyżka masy serowej,łyżka musu jabłkowego-tworząc szachownicę
Piec w temperaturze 170 stopni C przez ok 45-50 minut.
Życzę smacznego.
Porady
Ciasto jogurtowe przed nałożeniem musu jabłkowego i masy serowej posypać bułką tartą.
Komentarze