Ciasto jabłkowo-serowe z polewą czekoladową

4.5 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Duża porcja dobrego ciasta. Kruche blaty, gotowany sernik, warstwa biszkoptowa i prażone jabłka z galaretką-ciasto choć czasochłonne nie jest trudne do wykonania, jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy kruche blaty zmiękną i smaki się połączą. Idealny wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Jest pyszne, gorąco polecam, dla wielbicieli przekładanych ciast.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche na blachę 25/30 cm
    ½ kg mąki pszennej
    ¾ szklanki cukru
    30 dag masła
    16 g cukru waniliowego
    4 żółtka
    2 łyżki śmietany 18%
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Gotowany sernik:
    ½ kg mielonego półtłustego twarogu
    10 dag masła
    3 jajka
    ½ szklanki cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker
    1 budyń śmietankowy
    150 ml mleka

    Biszkopt:
    3 jajka
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    5-6 sztuk dużych jabłek winnych
    2-3 łyżki cukru
    1 łyżka masła
    ½ szklanki wody
    2 galaretki agrestowe

    Polewa czekoladowa:
    125 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mleka
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 czubata łyżeczka żelatyny


    Do posypania:
    czekoladowe kreacje Dr.Oetker
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Ciasto jabłkowo-serowe z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Ciasto kruche:
    Mąkę pszenną wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę i pokrojone na kawałki zimne masło, szybko zagnieść ciasto kruche, podzielić na dwie części, wylepić dno dwóch jednakowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 20 minut. Upiec dwa kruche blaty. Po upieczeniu, przenieść delikatnie na kratkę kuchenną. Wystudzić.
  • Przygotowanie 2. Biszkopt:
    Jajka wbić do miski, wsypać cukier, ubić na puszysta jasną pianę, wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, wymieszać ręcznie rózgą lub mikserem na najniższych obrotach, ciasto wylać do wyłożonej papierem pergaminowym formy-takiej samej jak piekliśmy kruche blaty. Piec 20 minut w temp 170*c. Po upieczeniu wystudzić.
  • Przygotowanie 3. Sernik gotowany:
    Masło przełożyć do garnka, rozpuścić, dodać twaróg, wbić jajka, wsypać cukry, postawić garnek na średnim ogniu na kuchence, mieszać rózgą aż masa się połączy. Budyń rozprowadzić w mleku, wlać do masy serowej cały czas mieszając ugotować tak jak gotujemy zwykły budyń, masa zgęstnieje.
  • Przygotowanie 4. Jeden blat kruchego ciasta umieścić powrotem w formie do pieczenia, wylać ciepły ale nie gorący sernik, rozprowadzić łyżką, gdy wystygnie przykryć upieczonym biszkoptem.
  • Przygotowanie 5. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać okroić w kostkę, w rondelku rozgrzać masło, dodać jabłka, wsypać cukier-tyle zależy jak kwaśne mamy jabłka, podlać wodą i uprażyć aż zaczną się rozpadać, zdjąć garnek z ognia, wsypać suche galaretki, mieszać aż się rozpuszczą, wystudzić, zimną, tężejącą już masę jabłkową rozprowadzić na biszkopcie. Przykryć kruchym blatem.
  • Przygotowanie 6. Polewa:
    Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.
    Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.
    Polewą polać gotowe ciasto, udekorować dowolną posypką, chłodzić całą noc w lodówce.
    Przed podaniem ciasto zostawić na godzinę w temp pokojowej aby zmiękło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Jabłka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować