Maślane ciasto jabłkowe

4.6 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mamy weekend to mamy także ciasto bardzo proste w przygotowaniu a jeszcze szybsze w znikaniu, przepis już czeka na blogu Kuchnia domowa Agi

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła prawdziwego,
    1 szczypta soli drobnej,
    6 jajek rozmiar M,
    5 szklanek mąki pszennej,
    1,5 szklanki cukru,
    3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo :

    1 kg kwaskowatych jabłek,
    2 galaretki malinowe 77 g każda
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Maślane ciasto jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki, wsypać galaretki suche i wymieszać
  • ciasto 2. Do miski dodać składniki na ciasto i wyrobić nie za długo za pomocą dłoni ( ciasto będzie lepkie ale takie ma być )
  • ciasto 3. Gdy ciasto odpocznie po pięciu minutach do blaszki 32/22 wyłożyć większą część ciasta za pomocą mokrych rąk na nie wyłożyć całe jabłka a na jabłka resztę ciasta
  • ciasto 4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 60 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Po całkowitym ostygnięciu posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki aby galaretka stężała
  • ciasto 5. Gotowe ciasto dobrze się kroi, nadaje się do kawy czy herbaty a nawet na przyjęcie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować