Ciasto makowo-serowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, cukier puder, żółtka, jajka, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, dajemy na formy o wymiarach 23x38 cm, jedną część pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor, na drugą część dajemy mak i ser.
Mak zaparzamy na mleku, mielimy przez maszynkę dwa razy, dajemy dwa całe jajka, cukier, cukier waniliowy, kilka kropli olejku migdałowego i pianę z 3 białek. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na placek.
Ser mielimy przez maszynkę dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i wykładamy na mak, wszystko razem pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.
2.Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy z cukrem, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Jak jabłka zaczną gęstnieć wykładamy na placek z makiem i serem i przekładamy drugim plackiem.
Ciasto polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Komentarze