Ciasto "drożdżowy leniuszek" bez wyrabiania i wyrastania

3 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mam dziś dla was mój osobisty wymyślony bardzo prosty przepis na ciasto drożdżowe wilgotne dzięki kefirowi a co najważniejsze bardzo szybkie w przygotowaniu, jedyny czas oczekiwania to czas pieczenia. Po szczegółowy przepis wraz ze zdjęciami zapraszam na blog Kuchnia domowa Agi

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto :

    5 jajek rozmiar M,
    2 łyżeczki aromatu rumowego,
    2 łyżeczki drożdży suszonych,
    1 szczypta soli drobnej,
    1,5 szklanki cukru,
    1 kubek kefiru 450 g,
    1 szklanka oleju,
    4 szklanki mąki pszennej typ 450
    dodatkowo :

    1 szklanka dowolnych owoców ( u mnie borówki )
    składniki na chrupiącą kruszonkę :

    8 łyżek mąki pszennej,
    5 łyżek cukru,
    2 łyżki miękkiego masła ( u mnie WYBORNA do kanapek )
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Ciasto "drożdżowy leniuszek" bez wyrabiania i wyrastania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski dodać wszystkie składniki jajka wcześniej roztrzepać ze szczyptą soli za pomocą widelca. Dodane składniki wymieszać łyżką na jednolitą masę odstawić na 10 minut aby masa odpoczęła
  • ciasto 2. Po odpoczęciu masy na ciasto przełożyć ją do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 32/23 wyrównać wierzch ułożyć owoce a następnie posypać przygotowaną kruszonką i znowu pozostawić na 10 minut aby ciasto się uleżało
  • ciasto 3. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec przez 70 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu i tak zwanego suchego patyczka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować