Ciasto drożdżowe z owocami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Puszyste, drożdżowe ciasto z lekko kwaskowymi, sezonowymi owocami zachwyci każdego łasucha. Cieszy oko i podniebienie.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    3-4 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 paczka drożdży suszonych
    4 jajka
    ½ litra mleka
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    3 łyżki oleju

    Sezonowe owoce: rabarbar, porzeczki, agrest, agresto-porzeczka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki, dodaj jajka roztrzepane z mlekiem i aromatem waniliowym. Na końcu dodaj olej.
  • 2. 2. Ciasto wyrabiaj kilka minut, aż będzie sprężyste i gładkie.
  • 3. 3. Zostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • 4. 4. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 5. 5. Na wierzch nałóż sezonowe owoce.
  • 6. 6. Ciasto piecz około 40-45 minut.
  • 7. 7. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Drożdże Owoce Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować