Tarta z cukinią, marchewką i serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1. Połącz mąkę, sól, pieprz, tymianek i skórkę z cytryny.
2. Dodaj posiekane zimne masło. Połącz wszystko dokładnie i dodaj taką ilość wody, aby wszystkie składniki się połączyły.
3. Owinięte folią ciasto włóż do lodówki na godzinę.
4. Rozwałkuj ciasto, włóż do formy, obciąż fasolą i piecz 10 minut w 200 stopniach. Następnie usuń fasolę i podpiekaj ciasto jeszcze przez około 15 minut, aż się zrumieni.
2.Farsz:
1. Połącz mascarpone z sokiem z cytryny i tymiankiem. Rozsmaruj doprawiony serek na spód tarty. Wyrównaj.
2. Cukinie i marchewkę pokrój na mandolinie na cieniutkie paseczki (lub pokrój). Przytnij warzywa na paski o jednakowej wysokości.
3. Paski układaj naprzemiennie wokół brzegu tarty (od zewnątrz do wewnątrz).
4. Jajka połącz z pieprzem i solą, dodaj śmietanę i listki tymianku. Masę wylej delikatnym strumyczkiem na ułożone warzywa.
3.Tartę piecz 30-40 minut w 200 stopniach, aż masa się zetnie. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Komentarze