Dorada pieczona w stylu azjatyckim z aromatycznymi warzywami

  • wyświetlono: 1029 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ryba i warzywa – zdrowa wersja popularnego fish and chips – ryba pieczona, zdrowe, warzywne frytki... i piękny wygląd – samo zdrowie.

emiliana
  • 100min

Składniki

2 średniej wielkości dorady (wyczyszczone)

Marynata:
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka oleju arganowego
2 łyżki sezamu jasnego
2 łyżki sezamu czarnego
1/2 pęczka kolendry
1 trawa cytrynowa (lub 1 łyżka sproszkowanej trawy)
2 ząbki czosnku
spory kawałek imbiru (wielkość kciuka)
2 cebulki
1 papryczka chilli
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka sosu sojowego

Warzywa: * Ilość przygotowanych warzyw zależy od Ciebie – możesz upiec większą ilość i wykorzystać później np. do sałatki lub „obiadowej kanapki”.

marchewka,
pieprz,
sól,
sezam (jasny i czarny),
olej rzepakowy

seler (korzeń),
pieprz różowy,
sól,
olej rzepakowy

kalarepa,
pieprz zielony,
sól himalajska,
kolendra (posiekana),
cebulka (drobno pokrojona),
olej rzepakowy

cukinia,
pieprz,
sól,
tymianek,
olej rzepakowy

Sposób przygotowania przepisu:

Dorada pieczona w stylu azjatyckim z aromatycznymi warzywami

  • 1. Zmiksuj kolendrę, trawę cytrynową (obraną z zewnętrznych liści i zgniecioną), czosnek, imbir, papryczkę chilli (bez pestek) z sokiem z cytryny, sosem sojowym, olejem kokosowym i olejkiem arganowym. Dodaj sezam i drobno posiekaną cebulkę. Wymieszaj.
  • 2. Umytą i osuszoną rybę pokryj (w środku i na zewnątrz) marynatą. Włóż do lodówki na minimum godzinę.
  • 3. Przygotuj warzywa – pokrój je w cząstki podobnej wielkości, wymieszaj z podanymi przyprawami i olejem. Odstaw na 30 minut do lodówki.
  • 4. Warzywa przemieszaj jeszcze raz z przyprawami, ułóż je na blaszce (zostaw miejsce dla ryby) i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. W tym momencie wyciągnij z lodówki rybę i pozwól jej lekko się ogrzać (pamiętaj, że olej kokosowy twardnieje w niskiej temperaturze).
  • 5. Po tym czasie przemieszaj warzywa, dołóż rybę, polej ją pozostałą marynatą i piecz jeszcze 10-15 minut.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddoradawarzywa pieczone

Komentarze

Podobne przepisy

Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie

Dodane przez: Di bloguje

Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie

Schab to mięso, które jest mało...

Dorada pieczona

Dodane przez: evita0007

Dorada pieczona

Dorada pieczona w piekarniku jest...

image-0pacw1s

Dodane przez: agarybak76

Królik pieczony w warzywach

Królik jest przepysznym mięsem,...

Kurczak w stylu japońskim z warzywami i ryżem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kurczak w stylu japońskim z warzywami i ryżem

Jest to danie typowo azjatyckie,...

Aromatyczna dorada

Dodane przez: Gosia123

Aromatyczna dorada

Pyszna, zdrowa ryba idealna na...

Pieczona dorada

Dodane przez: LenaGotuje

Pieczona dorada

Pyszna, zdrowa pieczona ryba, dobrze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE