Wspaniałe ciasto z morelami, malinami, skórką pomarańczową i tymiankiem...Jest proste, a smakuje obłędnie. Jest wakacyjne, słoneczne, owocowo bajeczne. Tymianek i owoce idealnie do siebie pasują.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
-mąka pszenna typ 500 : 450 g
-mąka pszenna pełnoziarnista : 50 g
-ciepłe mleko ( około 37-38 stopni C) : 220 ml
-świeże drożdże : 40-50 g
-cukier drobny do wypieków : 100 g
-cukier wanilinowy : 16 g ( 1 opakowanie)
-miękka margaryna do pieczenia : 100 g
-jajko : 1 sztuka
-sól : 1 łyżeczka
- kardamon mielony : 0,5 łyżeczki
-cukier puder : 1 łyżka
-dojrzałe morele : 3 sztuki
-maliny : 0,5 szklanki
-kandyzowana skórka pomarańczowa : 1-2 łyżki
-tymianek świeży : 2 - 3 gałązki
-roztopione masło : 1-2 łyżki
Ciasto drożdżowe z morelami, malinami i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Do mąki dodać sól, cukier wanilinowy, pokrojoną w kostkę margarynę, jajko oraz zaczyn drożdżowy. Energicznie zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie.
2.Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką. Przykryć suchą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
3.Z ciasta uformować wałek, pokroić nożem na 2 cm paski.
4.Pokrojony wałek ciasta przenieść do silikonowej okrągłej formy (tortownicy o średnicy 28 cm i wysokości 4,5 cm). W ciasto wcisnąć maliny, ćwiartki moreli, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wierzch posmarować roztopionym masłem. Cukier puder wymieszać z kardamonem, posypać ciasto.
5.Nagrzać piekarnik do temp. 160 stopni C. Piec 30 minut w temp. 160 stopni C. Zwiekszyć temp. do 180 stopni C, piec jeszcze 15-20 minut.
6.W miejscu, gdzie znajdują się maliny można ułożyć na wierzchu świeże owoce malin, które będą ładniej wyglądać, niż te poddane obróbce termicznej. Jednak nie jest to konieczne. Ciasto posypać listkami świeżego tymianku.
Komentarze