ciasto drożdżowe:
150 ml mleka
1/4 kostki masła
7 g drożdży instant
pół kg mąki
pół szklanki cukru
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
ok pół kg malin
kruszonka: mąką,masło, cukier ( w proporcji 2:1:1)
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z łyżką cukru i kilkoma łyżkami mąki ( konsystencja gęstej śmietany). Odstawić na pół godziny.
Dodać jajko, cukry, sól oraz rozpuszczone masło, resztę mąki. Wyrobić elastyczne ciasto, następnie ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę
po tym czasie ponownie wyrobić i przełożyć do wysmarowanej formy, pozostawić do wyrośnięcia na ok.pół godziny
2.Przygotować kruszonke z masła, mąki i cukru.
Maliny wciskać w wyrośnięte ciasto. na wierzch rozsypać kruszonkę.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 40 min.
Komentarze