ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

4.5 (177 ocen)

zawsze smakuje, a zapach malin to symbol lata

Składniki:

  • ciasto drożdżowe:
    150 ml mleka
    1/4 kostki masła
    7 g drożdży instant
    pół kg mąki
    pół szklanki cukru
    1 jajko
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli
    ok pół kg malin
    kruszonka: mąką,masło, cukier ( w proporcji 2:1:1)
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z łyżką cukru i kilkoma łyżkami mąki ( konsystencja gęstej śmietany). Odstawić na pół godziny.
    Dodać jajko, cukry, sól oraz rozpuszczone masło, resztę mąki. Wyrobić elastyczne ciasto, następnie ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę
    po tym czasie ponownie wyrobić i przełożyć do wysmarowanej formy, pozostawić do wyrośnięcia na ok.pół godziny
  • 2. Przygotować kruszonke z masła, mąki i cukru.
    Maliny wciskać w wyrośnięte ciasto. na wierzch rozsypać kruszonkę.
    Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 40 min.

Porady

malina można zastąpić innymi owocami sezonowymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować