Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami

4.97 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

U mnie zaczyna się sezon malinowy. Maliny czerwienią się w moim ogrodzie na krzaczkach, w sumie to czekałam na nie cały rok. Uwielbiam wykorzystywać je w ciastach i różnych deserach. Uwielbiam ich zapach i kwaskowaty smak. A dzisiaj częstuję Was pysznym drożdżowym ciastem. Ciasto jest bardzo wilgotne, budyniowe i pysznie pachnące malinami. Upieczcie koniecznie na podwieczorek. Zachęcam i smacznego życzę :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i pół dag świeżych drożdży
    2 łyżki śmietany 18 %
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru pudru
    2 i pół szklanki mąki tortowej
    20 dag masła lub margaryny
    2 jajka

    Budyń:
    2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    2 szklanki świeżych malin
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.97 (146 ocen)

Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.
  • Ciasto. 2. Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy jeszcze trochę mąki. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
  • Do pieczenia. 3. Budyń rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy i wykładamy równomiernie na ciasto. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wykładamy na budyń.
  • Upieczone. 4. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
  • Smacznego. 5. Upieczone ciasto studzimy i kroimy. Podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 16 kawałków. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować