Ciasto czekoladowo-kawowe

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mięsiste i wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe coś na pograniczu murzynka i brownie z dodatkiem mrożonych malin, moje ulubione.
Już mały kawałeczek tego prostego bezproblemowego ciasta przegania wszystkie smutki, natychmiastowy poprawiacz nastroju i ulubiona kombinacja smaków.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na foremkę 27/26 cm
    2 jajka
    20 dag mąki pszennej tortowej
    25 dag cukru
    160 ml gorącego naparu z kawy rozpuszczalnej
    160 ml maślanki
    150 ml oleju roślinnego
    2 łyżki ciemnego kakao
    Duża szczypta soli
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 płaska łyżeczka sody
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    ½ szklanki świeżych lub mrożonych malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowo-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć jednakową temperaturę pokojową.
    Jajka wbijamy do miski, wsypujemy szczyptę soli i cukier , ubijamy prawie do białości.

    W gorącym naparze kawowym mieszamy kakao do jednolitej konsystencji, zostawiamy do wystudzenia.
    Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
  • 2. Do ubitej masy jajecznej, zmniejszając obroty miksera wlewamy cienkim strumieniem maślankę , olej oraz ekstrakt z wanilii, wsypujemy mąkę , miksujemy na sam koniec dodajemy napar kawowy z kakao, krótko miksujemy tylko do połączenia.

    Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem foremki, posypujemy malinami, pieczemy w 175*c przez 40 minut.
    Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować