Ciasto 3-bit czekoladowo-kawowe

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to wersja znanego ciasta 3-bit w nieco innej odslonie. Polecam jako deser do kawy lub herbatki:)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka masy kajmakowej o smaku tiramisu
    ok. 300 g herbatników maślanych kakaowych
    ok. 150 g herbatników maślanych (zwykłych)

    Warstwa budyniowa:
    2 budynie czekoladowe (bez cukru)
    500 ml mleka
    1 cukier waniliowy
    2/3 szklanki cukru
    1 żółtko
    1 łyżka maki kartoflanej

    Warstwa kremowa:
    500 ml śmietanki kremówki
    25 dag serka mascarpone o smaku "espresso"
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    1/3 przegotowanej wody

    1/2 czekolady deserowej

    Forma: 20cm/20cm
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto 3-bit czekoladowo-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spod tortownicy wyłożyć herbatnikami kakaowymi, następnie nałożyć warstwę masy kajmakowej (aby masa lepiej się rozprowadzała puszkę można wcześniej podgrzać w kąpieli wodnej), i druga warstwę herbatników kakaowych.
  • 2. Masa budyniowa:

    1.5 szklanki mleka zagotować z cukrami. Do gotującego mleka wlać cienka stróżka rozmieszane budynie w pozostałej części mleka, żółtko i make kartoflana, cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch dodawać po łyżce budyniu a następnie wyłożyć na herbatniki. Na budyniu ułożyć kolejna warstwę z herbatników tym razem zwykłych. Ciasto wstawić do lodówki.
  • 3. Warstwa kremowa:
    Kremówkę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone oraz żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Krem wyłożyć na biszkopty. Posypać startą czekoladą. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować