Ciasto czekoladowo - kawowe

5 (159 ocen)

Niedzielne ciasto, pyszne, czekoladowe i intensywnie pachnące kawą. Dzięki gorzkiej czekoladzie niezbyt słodkie. Wygląda i smakuje rewelacyjnie, a na stole pojawia się już w 50min.

Składniki:

  • 160 g masła
    180 g gorzkiej czekolady
    4 jajka
    1 i 1/4 szklanki cukru
    1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    Kilka kropel olejku waniliowego
    1,5 szklanki mąki
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Ciasto czekoladowo - kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto czekoladowo - kawowe 1. Czekoladę połamać i roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
    W misce ubić mikserem jajka, dodają stopniowo cukier. Na koniec dodać kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody oraz olejek waniliowy.
    W misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i kakao. Ciągle ubijając mikserem do masy jajecznej wsypać składniki sypkie. Na końcu stopniowo wlewać roztopioną czekoladę z masłem.
    Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę. Ciasto piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC.

Porady

Oczywiście ciasto można ozdobić polewą czekoladową, ale nam tak pachniało, że od razu musieliśmy je spróbować :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować