CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zakochasz się w tym mocno czekoladowym smaku. :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    4 jajka,
    szklanka mąki,
    szklanka cukru,
    4 płaskie łyżki kakao,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Składniki na krem waniliowy:
    2 budynie waniliowe z dodatkiem cukru,
    2 szklanki mleka,
    200 g masła (nie margaryny!).
    Składniki na masę kawową:
    2 opakowania bitej śmietany "Śnieżka",
    1/2 szklanki wody + 5 płaskich łyżeczek żelatyny,
    2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej,
    1 i 1/2 szklanki mleka.
    Dodatkowo:
    mocna kawa z dodatkiem likieru waniliowego (lub innego alkoholu) do nasączenia ciasta,
    płatki czekoladowe (lub wiórki gorzkiej czekolady),
    różyczki dekoracyjne (opcjonalnie),
    masło lub margaryna do wysmarowania formy,
    bułka tarta do obsypania formy.

    FORMA 25*25 CM.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Ciasto

Ciasto czekoladowo-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Delikatnie łączę z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewam na blachę wcześniej nasmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piekę około 25 minut w 145 stopniach, następnie studzę i nasączam ciasto esencją kawową (czekam, aż wsiąknie).
    Gotuję budynie, studzę, ucieram z masłem. Wylewam na ciasto, wkładam do lodówki.
    Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę. Śnieżkę ubijam z mlekiem i kawą, następnie dodaję ostudzoną żelatynę (wlewam cienkim strumieniem). Przygotowaną masę wylewam na masę budyniową.
    Całość posypuję płatkami czekoladowymi oraz dekoruję różyczkami. Chłodzę w lodówce minimum 3 godziny, aby masa stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować