Powiem nieskromnie że ciasto jest przepyszne, polecam na różne okazje.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto ciemne:
4 jajka
2/3 szklanki mąki w tym 2 łyżki ciemnego kakao
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka kawy naturalnej
1 łyżka oleju ( u mnie słonecznikowy)
Warstwa galaretkowa z malinami:
3 galaretki malinowe
4 szklanki przegotowanej wody
3 szklanki malin
Masa śmietanowo- kawowa:
500 ml śmietanki kremówki
25 dag serka mascarpone o smaku "espresso"
1-2 łyżki cappuccino w proszku
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody
Ciasto czekoladowo-kawowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ciemne:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie dodawać po łyżce cukru i nadal ubijac mikserem. Żółtka rozmieszac z łyżką wody lub octu i dodawać do ciasta mieszając delikatnie łyżką drewniana. Dodać powoli mąkę przesianą z proszkiem, olej i kawę. Pieczenie ok. 30 minut. W piekarniku nagrzanym do 170 stopni.pi wystudzeniu ciasto można napaczowac zaparzoną kawa naturalna z 1 łyżka alkoholu.
2.W przegotowanej wodzie rozmieszac galaretki kiedy będą już zastygać dodać maliny i wyłożyć na ciasto, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
3.Masa śmietanowa:
Śmietankę ubić z cukrem dodać serek mascarpone. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy śmietanowej, dodać również kawę wymieszać i wyłożyć na ciasto. Posypać startą czekolada i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Komentarze