Ciasto typu tortowe, przygotowałam je na urodziny męża i przyznam że zaskoczyło mnie swoją delikatnością a jednocześnie wyrazistością smaków które świetnie się ze sobą skomponowały, polecam.
Ciasto czekoladowo-kawowe z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać aż piana będzie sztywna. Zmniejszyć obroty miksera ( najlepiej mieszać ręcznie za pomocą drewnianej łyżki) i partiami dodawać mąkę, proszek, kakao, orzechy, i żółtka i kawę. Ciasto wyłożyć na formę wyłożona papierem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczenie ok 45 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Po upieczeniu ciasto nasączyć zaparzoną kawą z alkoholem.
2.Krem czekoladowy:
Śmietankę ubić z cykrem na sztywno. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej i przestudzoną dodać do kremu. Żelatynę rozpuścić z wodą w kąpieli wodnej, dodać do kremu. Krem wyłożyć na biszkopt, schłodzić do zastygnięcia.
3.Biszkopty nasączyć w kawie z alkoholem ułożyć na kremie czekoladowym.
4.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach przegotowanej wody. Do tezejacych galaretek dodać odsączone mandarynki, wyłożyć na mandarynki, odstawić do lodówki do stężenia.
5.Krem jasny:
Śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone oraz żelatyne rozpuszina wraz z wodą w kąpieli wodnej i wyłożyć na galaretkę. Czekoladę zetrzeć na tarku, całość schłodzić.
Komentarze