Ciasto czekoladowo-kawowe z mandarynkami

3.64 (11 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto typu tortowe, przygotowałam je na urodziny męża i przyznam że zaskoczyło mnie swoją delikatnością a jednocześnie wyrazistością smaków które świetnie się ze sobą skomponowały, polecam.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    5 jajek
    2/3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki zmielonych orzechów
    2 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki zmielonej kawy naturalnej
    2/3 szklanki cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem czekoladowy:
    500 ml śmietanki kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    1/4 szklanki wody
    1/2 tabliczki czekolady deserowej
    2 łyżki mleka

    Krem jasny:
    250 ml śmietanki kremówki
    1 szklanka cukru pudru
    250 ml serka mascarpone o smaku espresso
    2 łyżki żelatyny
    1/4 szklanki wody

    Opakowanie okrągłych biszkoptów
    Kawa zaparzoną + 2 łyżki likieru kawowego lub rumu
    2 galaretki pomarańczowe
    2 puszki mandarynek w syropie
    1/2 czekolady deserowej

    Forma: tortownica 20 cm/ 20 cm
Wystaw ocenę:

3.64 (11 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowo-kawowe z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać aż piana będzie sztywna. Zmniejszyć obroty miksera ( najlepiej mieszać ręcznie za pomocą drewnianej łyżki) i partiami dodawać mąkę, proszek, kakao, orzechy, i żółtka i kawę. Ciasto wyłożyć na formę wyłożona papierem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczenie ok 45 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Po upieczeniu ciasto nasączyć zaparzoną kawą z alkoholem.
  • 2. Krem czekoladowy:
    Śmietankę ubić z cykrem na sztywno. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej i przestudzoną dodać do kremu. Żelatynę rozpuścić z wodą w kąpieli wodnej, dodać do kremu. Krem wyłożyć na biszkopt, schłodzić do zastygnięcia.
  • 3. Biszkopty nasączyć w kawie z alkoholem ułożyć na kremie czekoladowym.
  • 4. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach przegotowanej wody. Do tezejacych galaretek dodać odsączone mandarynki, wyłożyć na mandarynki, odstawić do lodówki do stężenia.
  • 5. Krem jasny:
    Śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone oraz żelatyne rozpuszina wraz z wodą w kąpieli wodnej i wyłożyć na galaretkę. Czekoladę zetrzeć na tarku, całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować