Ciasto czekoladowo-kawowe z mandarynkami

  • wyświetlono: 310 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ciasto typu tortowe, przygotowałam je na urodziny męża i przyznam że zaskoczyło mnie swoją delikatnością a jednocześnie wyrazistością smaków które świetnie się ze sobą skomponowały, polecam.

Magster
  • 12 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Biszkopt ciemny:
5 jajek
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki zmielonych orzechów
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki zmielonej kawy naturalnej
2/3 szklanki cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
500 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
1/2 tabliczki czekolady deserowej
2 łyżki mleka

Krem jasny:
250 ml śmietanki kremówki
1 szklanka cukru pudru
250 ml serka mascarpone o smaku espresso
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody

Opakowanie okrągłych biszkoptów
Kawa zaparzoną + 2 łyżki likieru kawowego lub rumu
2 galaretki pomarańczowe
2 puszki mandarynek w syropie
1/2 czekolady deserowej

Forma: tortownica 20 cm/ 20 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowo-kawowe z mandarynkami

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać aż piana będzie sztywna. Zmniejszyć obroty miksera ( najlepiej mieszać ręcznie za pomocą drewnianej łyżki) i partiami dodawać mąkę, proszek, kakao, orzechy, i żółtka i kawę. Ciasto wyłożyć na formę wyłożona papierem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczenie ok 45 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Po upieczeniu ciasto nasączyć zaparzoną kawą z alkoholem.
  • 2. Krem czekoladowy:
    Śmietankę ubić z cykrem na sztywno. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej i przestudzoną dodać do kremu. Żelatynę rozpuścić z wodą w kąpieli wodnej, dodać do kremu. Krem wyłożyć na biszkopt, schłodzić do zastygnięcia.
  • 3. Biszkopty nasączyć w kawie z alkoholem ułożyć na kremie czekoladowym.
  • 4. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach przegotowanej wody. Do tezejacych galaretek dodać odsączone mandarynki, wyłożyć na mandarynki, odstawić do lodówki do stężenia.
  • 5. Krem jasny:
    Śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone oraz żelatyne rozpuszina wraz z wodą w kąpieli wodnej i wyłożyć na galaretkę. Czekoladę zetrzeć na tarku, całość schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastociasto z mandarynkamiDeserciasto czekoladoweciasto urodzinoweciasto z kawącoś do kawyciasto tortowe

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: renata1010

CIASTO Z MANDARYNKAMI

Idealne ciasto na różne okazję....

CIASTO JAGLANE Z MANDARYNKAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO JAGLANE Z MANDARYNKAMI

Dziś mam dla Was przepis na ciasto...

Szybkie ciasto z mandarynkami

Dodane przez: stawik15

Szybki ciasto z mandarynkami

Jest to bardzo szybkie i smaczne...

Rajskie ciasto z mandarynkami

Dodane przez: aiszafox

Rajskie ciasto z mandarynkami

Pyszne, proste i efektowne ciasto...

Ciasto.3 bit czekoladowo- kawowe

Dodane przez: Magster

Ciasto 3-bit czekoladowo-kawowe

Jest to wersja znanego ciasta 3-bit...

Ciasto czekoladowo - kawowe

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto czekoladowo - kawowe

Niedzielne ciasto, pyszne, czekoladowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE