Ciasto czekoladowo-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Małą keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Mąkę mieszamy z sodą i solą. Banany rozgniatamy widelcem.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy rozgniecione banany oraz ekstrakt z wanilii; miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy ¾ szklanki kropelek czekoladowych i całość mieszamy szpatułką. Ciasto wykładamy do foremki, wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy równomiernie resztą kropelek czekoladowych (1/4 szklanki).
Pieczemy około 60-70 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.
Komentarze