Ciasto cytrynowo -makowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie i proste w wykonaniu ciasto do niedzielnej kawy lub na świąteczny stół.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag margaryny
    45 dag mąki pszennej
    15 dag cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    skórka otarta z 1 cytryny
    1/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny
    1/4 szklanki mleka
    4 łyżki suchego maku
    lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    sok cytrynowy
    dodatkowo:
    kandyzowana skórka cytrusów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Ciasto cytrynowo -makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy i mieszamy na sucho z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz suchym makiem. Miękką margarynę ( dobrą) utrzeć z cukrem na krem, kiedy krem jest puszysty dodajemy do niego cały czas ucierając po jednym całym jajku na zmianę z suchymi składnikami oraz mlekiem i sokiem cytrynowym na koniec do ciasta dodajemy skórkę z cytryny.
    Okrągła formę z kominkiem ( 25 cm średnicy) smarujemy dokładnie tłuszczem i wysypujemy bułką tartę, następnie przekładamy całe ciasto.
    Pieczemy w temp. 180st około 50 minut do momentu suchego patyczka.

    Cukier puder ucieramy z dodatkiem niewielkiej ilości wod i sokiem cytrynowym na gładki i dość gęsty lukier.
    Przygotowanym lukrem polewamy wystudzone i wyjęte z formy ciasto, wierzch posypujemy skórkami i odstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować