Ciasto cytrynowo-makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto1:Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Dodać żółtka z proszkiem do pieczenia i miksować przez 1 min. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać drewnianą łyżką.Wylać do formy(25x39)wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 25-30 min w 180 stopniach.Biszkopt przekroić na 2 płaty.
Ciasto2: Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka z proszkiem do pieczenia, miksować przez 1 min.Dodać mak i mąkę i delikatnie wymieszać.Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 20-25 min.
Masa: Wodę zagotować z cukrem, gdy cukier się rozpuści dodać sok z 2 cytryn.Jajka i żółtka ubić na parze,wlać gorący syrop cały czas ubijając.Ostudzić.Margaryny utrzeć,dodając po łyżce ostudzonego syropu.
PRZEŁOŻENIE: Na pierwszy płat biszkoptu wyłożyć połowę dżemu i posmarować masą cytrynową,przykryć ciastem makowym.Ciasto makowe posmarować dżemem i wyłożyć masę.Przykryć 2 płatem biszkopta.Na wierzch wylać pozostałą masę cytrynowa. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3 godz.
Komentarze