Ciasto cytrynowo-makowe

4.5 (200 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo smaczne ciasto

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto1:
    7 jaj
    7 łyżek mąki
    1 op cukru waniliowego 16g
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl cukru
    Ciasto2:
    3 jajka
    5 łyżek maku
    1 op cukru waniowego 16g
    1 czubata łyżka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    2 margaryny(Palmy)
    2 cytryny
    1 szkl cukru
    6 łyżek wody
    2 jajka
    2 żółtka
    Dodatkowo:
    mały słoik marmolady owocowej
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cytrynowo-makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto1:Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Dodać żółtka z proszkiem do pieczenia i miksować przez 1 min. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać drewnianą łyżką.Wylać do formy(25x39)wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 25-30 min w 180 stopniach.Biszkopt przekroić na 2 płaty.
    Ciasto2: Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka z proszkiem do pieczenia, miksować przez 1 min.Dodać mak i mąkę i delikatnie wymieszać.Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 20-25 min.
    Masa: Wodę zagotować z cukrem, gdy cukier się rozpuści dodać sok z 2 cytryn.Jajka i żółtka ubić na parze,wlać gorący syrop cały czas ubijając.Ostudzić.Margaryny utrzeć,dodając po łyżce ostudzonego syropu.
    PRZEŁOŻENIE: Na pierwszy płat biszkoptu wyłożyć połowę dżemu i posmarować masą cytrynową,przykryć ciastem makowym.Ciasto makowe posmarować dżemem i wyłożyć masę.Przykryć 2 płatem biszkopta.Na wierzch wylać pozostałą masę cytrynowa. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować