CIASTO TRUSKAWKOWO-BUDYNIOWE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W SAM RAZ DO KAWY Z PRZYJACIÓŁMI :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:

    * 5 JAJEK
    * SZKL.CUKRU
    * 5 ŁYŻEK MĄKI PSZENNEJ
    *1 ŁYŻECZKA PR.DO PIECZENIA

    MASA TRUSKAWKOWA:
    * 1 KG.TRUSKAWEK (MOGĄ BYĆ MROŻONE)
    * 2 GALARETKI TRUSKAWKOWE

    MASA BUDYNIOWA:
    * 2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE
    *4 ŁYŻKI CUKRU
    * 3/4 LITRA MLEKA
    * KOSTKA MASŁA

    DODATKOWO:
    *POLEWA CZEKOLADOWA
    *ŚMIETANKA 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto truskawkowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    1.Ubijamy białka na sztywną pianę
    2.Dodajemy cukier i żółtka.
    3.Do gotowej masy przesiewamy mąkę z proszkiem
    do pieczenia i delikatnie mieszamy.
    4.Rozgrzewamy piekarnik na 170C i pieczemy biszkopt
    ok.30 minut (wymiary blaszki:(28x35cm)

    MASA BUDYNIOWA

    1.Mleko gotujemy,dodajemy cukier i wlewamy budynie.
    2.Następnie folią spożywczą przykrywamy budyń i odstawiamy
    do całkowitego ostygnięcia.
    3.Przygotowane(miękkie) masło miksujemy do uzyskania
    puszystej masy i po łyżce dodajemy budyń,ciągle miksując.

    MUS TRUSKAWKOWY

    1.Truskawki blendujemy.
    2.Następnie galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra gorącej wody
    i wlewamy do naszego musu truskawkowego.
    3.Odstawiamy do lekkiego stężenia.

    WYKONANIE

    1.Na biszkopt dajemy nasz krem budyniowy
    2.Następnie mus truskawkowy
    3.Dodatkowo można dać na wierzch warstwę śmietanki 30%
    i oczywiście dowolnie dekorujemy polewą czekoladową

Porady

Zamiast truskawek można dodać dowolne owoce :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować