Ciasto truskawkowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
1.Ubijamy białka na sztywną pianę
2.Dodajemy cukier i żółtka.
3.Do gotowej masy przesiewamy mąkę z proszkiem
do pieczenia i delikatnie mieszamy.
4.Rozgrzewamy piekarnik na 170C i pieczemy biszkopt
ok.30 minut (wymiary blaszki:(28x35cm)
MASA BUDYNIOWA
1.Mleko gotujemy,dodajemy cukier i wlewamy budynie.
2.Następnie folią spożywczą przykrywamy budyń i odstawiamy
do całkowitego ostygnięcia.
3.Przygotowane(miękkie) masło miksujemy do uzyskania
puszystej masy i po łyżce dodajemy budyń,ciągle miksując.
MUS TRUSKAWKOWY
1.Truskawki blendujemy.
2.Następnie galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra gorącej wody
i wlewamy do naszego musu truskawkowego.
3.Odstawiamy do lekkiego stężenia.
WYKONANIE
1.Na biszkopt dajemy nasz krem budyniowy
2.Następnie mus truskawkowy
3.Dodatkowo można dać na wierzch warstwę śmietanki 30%
i oczywiście dowolnie dekorujemy polewą czekoladową
Komentarze