Ciasto budyniowe na biszkopcie z winogronem i truskawkowym musem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Cienki biszkopt , budyniowa masa z kawałkami winogrona oraz mus truskawkowy. Takie ciasta najbardziej lubię , nie przesłodzone i dodatkiem świeżych owoców. Idealne do lekkiej kawy na powietrzu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 27,5 X 17cm.

    Biszkopt:
    2 jajka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    masło+ bułka tarta lub papier do pieczenia

    Mus truskawkowy:
    1 galaretka truskawkowa
    300g. truskawek

    Warstwa budyniowa:
    1 l. mleka
    2 budynie śmietankowe ( każdy po 40g.)
    2 łyżki cukru
    1 łyżka masła 82%

    Poncz:
    1 łyżka wody
    1/2 łyżki soku truskawkowego

    Dodatkowo:
    1 kiść zielonego winogrona ( ok.300g.)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto budyniowe na biszkopcie z winogronem i truskawkowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt:Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wysmarowanej masłem z bułką tartą lub wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia.
  • biszkopt z winogronem 2. Składnik ponczu połączyć razem , nasączyć biszkopt.
    Owoce winogrona przekroić na pół wzdłuż , rozłożyć na cieście.
  • mus truskawkowy 3. Mus truskawkowy: Galaretkę rozpuścić w 500ml wrzątku , odstawić do wystudzenia.
    Truskawki zmiksować blenderem pozostawiając kawałki owocu.
    Zimną galaretkę wymieszać z owocami , odstawić do lodówki do lekkiego z stężenia.
  • masa budyniowa 4. Warstwa budyniowa:
    800 ml mleka zagotować z masłem oaz cukrem.
    Pozostałe mleko wymieszać z budyniami , przelać do garnka z mlekiem.
    Mieszać do powstanie gęstego budyniu , masę wylać od razu na biszkopt z winogronem.
    Odstawić do lodówki by wystygła.
  • mus truskawkowy 5. Na ostygniętą masę budyniową wylać mus truskawkowy , równo go rozprowadzić.
  • 
Budyniowe na biszkopcie z winogronem i truskawkowym musem 6. Ciasto schować do lodówki pod przykryciem ,najlepiej na noc do całkowitego stężenia mas.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować