Ciasto "Bombowiec"

  • wyświetlono: 2245 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Świetne ciasto na klasycznym ciemnym biszkopcie nasączonym ponczem z herbaty, przełożone masą śmietanową z galaretkami. Pyszne!

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 25/30 cm

Ciemny biszkopt:
6 jaj
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietankowy:
½ litra słodkiej śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
4 listki żelatyny
3 galaretki-wiśniowa, pomarańczowa, agrestowa

Poncz:
1 szklanka zaparzonej herbaty
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżka rumu

Polewa:
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka żelatyny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Bombowiec"

  • Biszkopt1. Biszkopt ciemny:
    Białka oddzielić od żółtek.
    Białka zmiksować na puszystą pianę w trakcie miksowania wsypywać stopniowo cukier a gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać żółtka, miksować do połączenia. Na końcu miksując mikserem na najniższych obrotach wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem, piec 25 minut w temp 170*c.
    Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć wzdłuż na połowę.
    Poncz:
    Zaparzoną i wystudzoną herbatę wymieszać z cukrem, rumem oraz cytryną.
  • Przygotowanie2. Galaretki rozpuścić każdą osobno w 350 ml gorącej wody, wystudzić, wylać do prostokątnych plastikowych foremek zostawić do całkowitego stężenia, najlepiej w lodówce, następnie w foremkach pociąć nożem na kawałki, podważyć widelcem aby powyskakiwały, wymieszać wszystkie razem .
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu , przełożyć do miseczki i rozpuścić do płynnej konsystencji w kąpieli wodnej (lub włożyć na kilka sekund do mikrofali-należy uważać aby jej nie zagotować !)
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno , dodając pod koniec cukier puder oraz płynną żelatynę i galaretki wymieszać delikatnie.
  • Przygotowanie3. Przełożenie:
    Blat ciemnego biszkoptu umieścić z powrotem w blaszce której piekliśmy skropić połową ponczu, wyłożyć masę śmietanową z galaretkami, przykryć biszkoptem, nasączyć reszta ponczu . Gdy biszkopt będzie przełożony przygotować polewę: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.
    Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.
    Polewą polać gotowe ciasto, udekorować dowolną posypką, chłodzić całą noc w lodówce.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaCiastona słodkomasa śmietanowaWielkanocgalaretkiwiosnaboże narodzeniepolewajesieńświątecznedla gościPoczęstuneksmaczne ciastociasto przekładaneciasto na różne okazjekakaowy biszkoptprzepis_miesiąca1000warstwowe ciasto
 

Komentarze

Podobne przepisy

miętusek

Dodane przez: klementynka

ciasto "miętusek"

To był hit na świątecznym stole....

Ciasto Lion

Dodane przez: joanna30

Ciasto Lion

Przepyszne... i bardzo słodkie...

Ciasto Marlenka

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Marlenka

Wysoki przekładaniec składający...

Ciasto "POPAPRANIEC"

Dodane przez: justa6

Ciasto "Popapraniec"

Ciasto jest pyszne, wszyscy w rodzinie...

ciasto kremowe

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto kremowe

Ciasto kremowe czyli popularny...

Cielaczek

Dodane przez: lenarti

Ciasto Cielaczek

Szybki sposób na pyszne ciasto.