Ciasto "bombowiec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt ciemny:
Białka oddzielić od żółtek.
Białka zmiksować na puszystą pianę w trakcie miksowania wsypywać stopniowo cukier a gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać żółtka, miksować do połączenia. Na końcu miksując mikserem na najniższych obrotach wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem, piec 25 minut w temp 170*c.
Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć wzdłuż na połowę.
Poncz:
Zaparzoną i wystudzoną herbatę wymieszać z cukrem, rumem oraz cytryną.
2.Galaretki rozpuścić każdą osobno w 350 ml gorącej wody, wystudzić, wylać do prostokątnych plastikowych foremek zostawić do całkowitego stężenia, najlepiej w lodówce, następnie w foremkach pociąć nożem na kawałki, podważyć widelcem aby powyskakiwały, wymieszać wszystkie razem .
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu , przełożyć do miseczki i rozpuścić do płynnej konsystencji w kąpieli wodnej (lub włożyć na kilka sekund do mikrofali-należy uważać aby jej nie zagotować !)
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno , dodając pod koniec cukier puder oraz płynną żelatynę i galaretki wymieszać delikatnie.
3.Przełożenie:
Blat ciemnego biszkoptu umieścić z powrotem w blaszce której piekliśmy skropić połową ponczu, wyłożyć masę śmietanową z galaretkami, przykryć biszkoptem, nasączyć reszta ponczu . Gdy biszkopt będzie przełożony przygotować polewę: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.
Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.
Polewą polać gotowe ciasto, udekorować dowolną posypką, chłodzić całą noc w lodówce.
Komentarze