Ciasto "Bombowiec"

4.48 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Świetne ciasto na klasycznym ciemnym biszkopcie nasączonym ponczem z herbaty, przełożone masą śmietanową z galaretkami. Pyszne!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25/30 cm

    Ciemny biszkopt:
    6 jaj
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem śmietankowy:
    ½ litra słodkiej śmietanki kremówki 30%
    4 łyżki cukru pudru
    4 listki żelatyny
    3 galaretki-wiśniowa, pomarańczowa, agrestowa

    Poncz:
    1 szklanka zaparzonej herbaty
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka rumu

    Polewa:
    125 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mleka
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 czubata łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto "bombowiec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt ciemny:
    Białka oddzielić od żółtek.
    Białka zmiksować na puszystą pianę w trakcie miksowania wsypywać stopniowo cukier a gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać żółtka, miksować do połączenia. Na końcu miksując mikserem na najniższych obrotach wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem, piec 25 minut w temp 170*c.
    Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć wzdłuż na połowę.
    Poncz:
    Zaparzoną i wystudzoną herbatę wymieszać z cukrem, rumem oraz cytryną.
  • Przygotowanie 2. Galaretki rozpuścić każdą osobno w 350 ml gorącej wody, wystudzić, wylać do prostokątnych plastikowych foremek zostawić do całkowitego stężenia, najlepiej w lodówce, następnie w foremkach pociąć nożem na kawałki, podważyć widelcem aby powyskakiwały, wymieszać wszystkie razem .
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu , przełożyć do miseczki i rozpuścić do płynnej konsystencji w kąpieli wodnej (lub włożyć na kilka sekund do mikrofali-należy uważać aby jej nie zagotować !)
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno , dodając pod koniec cukier puder oraz płynną żelatynę i galaretki wymieszać delikatnie.
  • Przygotowanie 3. Przełożenie:
    Blat ciemnego biszkoptu umieścić z powrotem w blaszce której piekliśmy skropić połową ponczu, wyłożyć masę śmietanową z galaretkami, przykryć biszkoptem, nasączyć reszta ponczu . Gdy biszkopt będzie przełożony przygotować polewę: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.
    Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.
    Polewą polać gotowe ciasto, udekorować dowolną posypką, chłodzić całą noc w lodówce.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kakao Masa śmietanowa Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować