Ciasto biszkoptowe, borówkowo-malinowe

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto na biszkopcie z czekoladą. Ciasto z kremem i czekoladową galaretką. Ciasto wyszło delikatne, tortowe i pyszne.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 07,10,2023
    BISZKOPT W KROPKI:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -50 g. gorzkiej czekolady

    DO POSMAROWANIA:
    -250 ml. frużeliny z borówki amerykańskiej

    KREM MALINOWY:
    -1 l. śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -250 ml. frużeliny z malin
    -50 g. cukru pudru
    -35 g. żelatyny
    -150 ml. wody

    GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -3 galaretki borówkowe
    -900 ml. wody
    -200 g. białej czekolady
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasto biszkoptowe, borówkowo-malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto biszkoptowe, borówkowo-malinowe 1. biszkopt- Biszkopt upiec w blaszce 30x40.
  • Ciasto biszkoptowe, borówkowo-malinowe 2. Po ostygnięciu zdrapać skórkę z biszkoptu, aby warstwy się nie odklejały. Biszkopt ułożyć w tej samej blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej.
  • Ciasto biszkoptowe, borówkowo-malinowe 3. Biszkopt posmarować frużeliną.
  • Ciasto biszkoptowe, borówkowo-malinowe 4. Krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serkiem, cukrem pudrem i frużeliną ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować i wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować. Można zrobić wzorek, ząbkowaną szpatułką. Ciasto schłodzić do zestalenia kremu.
  • Ciasto biszkoptowe, borówkowo-malinowe 5. galaretka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie tężeć to wylać na górę schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce, parę godzin ale najlepiej na całą noc.
  • Ciasto biszkoptowe, borówkowo-malinowe 6. Ciasto kroić ciepłym i ostrym nożem. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować