Ciasto na biszkopcie z czekoladą. Ciasto z kremem i czekoladową galaretką. Ciasto wyszło delikatne, tortowe i pyszne.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
07,10,2023
BISZKOPT W KROPKI:
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g. gorzkiej czekolady
DO POSMAROWANIA:
-250 ml. frużeliny z borówki amerykańskiej
KREM MALINOWY:
-1 l. śmietanki 30 %
-500 g. serka mascarpone
-250 ml. frużeliny z malin
-50 g. cukru pudru
-35 g. żelatyny
-150 ml. wody
GALARETKA CZEKOLADOWA:
-3 galaretki borówkowe
-900 ml. wody
-200 g. białej czekolady
-150 ml. śmietanki 30 %
-100 g. masła
Ciasto biszkoptowe, borówkowo-malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopt upiec w blaszce 30x40.
2.Po ostygnięciu zdrapać skórkę z biszkoptu, aby warstwy się nie odklejały. Biszkopt ułożyć w tej samej blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej.
3.Biszkopt posmarować frużeliną.
4.Krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serkiem, cukrem pudrem i frużeliną ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować i wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować. Można zrobić wzorek, ząbkowaną szpatułką. Ciasto schłodzić do zestalenia kremu.
5.galaretka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie tężeć to wylać na górę schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce, parę godzin ale najlepiej na całą noc.
6.Ciasto kroić ciepłym i ostrym nożem. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Komentarze