Ciasto biszkoptowe kawowo-advocatowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto dla dorosłych, trójwarstwowe na biszkopcie. Ciasto z masą budyniową i dwoma kremami. Pierwszy krem to z malinowym advocatem, wzmocniony frużeliną malinową. Drugi krem to kawowo- jogurtowy. Ciasto wyszło delikatne i pyszne. Ciasto nadaje się na imprezę Sylwestrową i Karnawał.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -50 g. gorzkiej czekolady

    MASA BUDYNIOWA:
    -900 ml. mleka
    -2 budynie cappuccino
    -4 łyżek cukru
    -100 g. masła

    KREM Z ADVOCATEM:
    -700 ml. Advocatu malinowego
    -250 g. mascarpone
    -250 ml. frużeliny malinowej
    -25 g. żelatyny
    -ok.125 ml. wody

    KREM JOGURTOWO-KAWOWY:
    -1200 ml. jogurtu greckiego
    -200 ml. bardzo mocnej kawy
    -3 łyżki nutelli
    -30 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -ok.125 ml. wody

    DO POSYPANIA:
    -ok. 1/2 szklanki, sypkiej kawy cappuccino
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto biszkoptowe kawowo-advocatowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto biszkoptowe kawowo-advocatowe 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąki z proszkiem i jednocześnie mieszać łopatką. Na koniec wmieszać startą czekoladę i przelać do blaszki 30x40 cm. Wcześniej blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175 *.
  • Ciasto biszkoptowe kawowo-advocatowe 2. Z biszkoptu zdrapać skórkę i ułożyć do blaszki, wyżej zabezpieczonej papierem do pieczenia. Jak biszkopt suchy to można nasączyć kawą.
  • Ciasto biszkoptowe kawowo-advocatowe 3. masa budyniowa- Ugotować budyń na mleku z cukrem. Odstawić z palnika, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do ciepłego, często mieszając. Wylać do blaszki i rozprowadzić .
  • Ciasto biszkoptowe kawowo-advocatowe 4. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Mascarpone z frużeliną i Advocatem, zmiksować na jednolitą masę. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Chwilę poczekać, aż zacznie żelować i wylać do blaszki. Ciasto schłodzić.
  • Ciasto biszkoptowe kawowo-advocatowe 5. krem 2- Postąpić podobnie jak z poprzednim kremem i wylać na zastygnięty poprzedni krem. Schłodzić do zastygnięcia.
  • Ciasto biszkoptowe kawowo-advocatowe 6. Oprószyć suchą kawą i ciasto przetrzymywać w lodówce. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować