Ciasto białe kinder Country

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto w smaku jest podobne do znanego batonika, ale z biszkoptem. Szybko się je robi i jest bardzo smaczne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23x28cm:

    Biszkopt:
    5 jajek w temperaturze pokojowej
    120g cukru
    130g mąki tortowej
    30g rozpuszczonego i przestudzonego masła

    Masa kajmakowa:
    1 puszka masy kajmakowej
    130g pszenicy preparowanej

    Krem z białej czekolady:
    400ml śmietanki 36%
    100g mascarpone
    200g białej czekolady


    Dekoracja:
    2 batoniki kinder potarte na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Batony

Ciasto białe kinder country - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka z cukrem ubijać tak długo, aż potroją objętość. Mąkę przesiać w dwóch turach mieszając za każdym razem delikatnie, ale dokładnie za pomocą szpatułki. Wlać masło i wymieszać całość do połączenia. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 35-40 minut w 165 stopniach góra-dół na dolnym poziomie piekarnika do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Przekroić na 2 blaty.
  • 2. Krem: śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia ubić z mascarpone na sztywny krem.
  • 3. Płatki: pszenicę preparowaną wymieszać z kajmakiem. Położyć na pierwszy blat biszkoptu w blaszce. Nałożyć 1/2 kremu czekoladowego, nałożyć drugi blat, wysmarować resztę kremu śmietankowego z czekoladą, na wierzch zetrzeć czekoladowe batoniki.
  • 4. Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować