Ciasto kinder country to jedno z pyszniejszych i łatwiejszych w przygotowaniu. Natomiast jest tak pyszne że nikt się jemu nie oprze. Ideale dla dzieci i nie tylko :)
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI :
250 g herbatników
2 białe czekolady 200 g + 1/4 szklanka mleka
1 czekolada mleczna 100 g
250 g serka Mascarpone
250 g chrupek kangus
300 ml śmietany 30 %
1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanka wrzątku
2 cukry waniliowe
3 łyżki cukru
Ciasto kinder country - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Czekolady białe rozpuszczamy z dodatkiem mleka w mikrofalówce i mieszamy. Następnie studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy i studzimy.
Bardzo zimna śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, wlewamy białe czekolady, chwilkę miksujemy, następnie wlewamy żelatynę i szybko miksujemy.
Do śmietany wsypujemy płatki kangus, trochę zostawiamy do posypania na wierzchu. Masę dokładnie mieszamy.
Blaszkę 25-30 cm, wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy 1 część ciastek i wylewamy na nią masę. Układamy 2 część ciastek i lekko je dociskamy. Ciasto chłodzimy a w między czasie rozpuszczamy mleczną czekoladę z odrobiną mleka i studzimy.
Na zimne ciasto wylewamy czekoladę, rozsmarowujemy i posypujemy pozostałymi płatkami.
Ciasto chłodzimy. Po kilku godzinach nadaje się do jedzenia.
Najsmaczniejsze na drugi dzień, polecam. Smakuje prawie tak jak słynny batonik kinder contry.
Komentarze