Ciasto bananowo-czekoladowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy. 25 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (drugie pół będzie na polewę). Orzechy rozgniatamy.Banany kroimy w plastry.
2. Banany zgniatamy widelcem lub blendujemy na gładką masę.
3. Białka ubijamy ze słodzikiem/cukrem na sztywną pianę.
4. Do białek stopniowo dodajemy żółtka, olej, miód. Następnie mąkę, sodę, orzechy (zostawcie trochę na wierzch), rozpuszczoną czekoladę i banany. Wszystko cały czas miksujemy do dokładnego połączenia składników.
5. Przelewamy do formy (mała keksówka lub mała okrągła forma) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 min 180 stopni.
6. W między czasie rozpuszczamy resztę czekolady z łyżka oleju. Gdy ciasto będzie już gotowe i lekko przestygnie polewamy czekoladą i posypujemy orzechami.
Komentarze