Ciasto bananowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce połączyć mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę.
2.Obrać banany i rozgnieść je widelcem w drugiej misce. Dodać do nich dwa całe jajka i oddzielone od białek żółtka, a następnie wlać mleko, olej i wymieszać do połączenia składników.
3.Posiekać niezbyt drobno czekoladę i odłożyć na bok do małej miseczki.
4.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu).
5.Pozostałe białka ubić mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli.
6.Do mokrej masy delikatnie przesiać wymieszane suche składniki, czekoladę i połączyć mikserem. Następnie dodać ubite białka i wymieszać całość łyżką.
7.Keksówkę o długości ok. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką.
Przełożyć do niej przygotowaną masę i wstawić do piekarnika na około 60 minut.
Ciasto przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy nie jest w środku płynne.
Jeżeli się upiekło, pozostaje je wyjąć, wystudzić i udekorować według własnego pomysłu (polewą czekoladową, cukrem pudrem lub podać z owocami).
Smacznego!
Komentarze