Ciasto bananowo-czekoladowe

4.48 (180 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne ciasto z kawałkami czekolady dla prawdziwych łasuchów

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150g mlecznej czekolady
    2 przejrzałe banany
    4 jajka
    1 czubata szklanka mąki pszennej
    5 łyżek kakao
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    200ml oleju rzepakowego
    100ml mleka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Ciasto bananowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce połączyć mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę.
  • 2. Obrać banany i rozgnieść je widelcem w drugiej misce. Dodać do nich dwa całe jajka i oddzielone od białek żółtka, a następnie wlać mleko, olej i wymieszać do połączenia składników.
  • 3. Posiekać niezbyt drobno czekoladę i odłożyć na bok do małej miseczki.
  • 4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu).
  • 5. Pozostałe białka ubić mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • 6. Do mokrej masy delikatnie przesiać wymieszane suche składniki, czekoladę i połączyć mikserem. Następnie dodać ubite białka i wymieszać całość łyżką.
  • 7. Keksówkę o długości ok. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką.
    Przełożyć do niej przygotowaną masę i wstawić do piekarnika na około 60 minut.
    Ciasto przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy nie jest w środku płynne.
    Jeżeli się upiekło, pozostaje je wyjąć, wystudzić i udekorować według własnego pomysłu (polewą czekoladową, cukrem pudrem lub podać z owocami).
    Smacznego!

Porady

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować