Ciasto bananowo-czekoladowe - bez miksera, w 15 minut

4.34 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Ciasto idealne - mocno czekoladowe, wilgotne a do jego zrobienia możemy wykorzystać banany, które zbyt mocno dojrzały i na które nie mamy już ochoty:). Do tego zrobimy je w 15 minut, bez użycia miksera!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
    125g masła
    100g gorzkiej czekolady
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    150g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    + 50g mlecznej czekolady i wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.34 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto bananowo-czekoladowe - bez miksera, w 15 minut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w garnku, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier, rozgniecione widelcem banany. Odstawiamy na chwilę by masa przestygła.
  • 2. Do masy dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia składników.
  • 3. Masę przelewamy do keksówki (długość 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu studzimy, polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą, posypujemy czekoladowymi wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować