CIASTO BANANOWO-CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA

  • wyświetlono: 1551 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Moje słodkie szaleństwo bez pieczenia, tym razem w połączeniu kremu bananowego z gorzkim czekoladowym musem. Ciasto wyszło genialne, odpowiednio wyważone i nie za słodkie. Polecam jest pyszne :)

Schowek0100000
  • 180min

Składniki

SKŁADNIKI:

200 g maślanych herbatników
2 opakowania okrągłych biszkoptów (po 170 g)
żurawina do dekoracji

MASA BANANOWA:

1 l nektaru bananowego
2 śmietankowe budynie
2 cytrynowe galaretki
2 łyżki masła

MASA CZEKOLADOWA:

1,5 szklanki mleka
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki pudru
2 śmietany Śnieżki
2 łyżki żelatyny

POLEWA:

0,5 tabliczki białej czekolady
łyżeczka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO BANANOWO-CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA

  • 1. WYKONANIE:

    Blachę o wymiarach 25/40 aż po same brzegi wykładamy folią aluminiową.
    Układamy warstwę herbatników, jeśli jest taka potrzeba docinamy.

    ROBIMY MASĘ BANANOWĄ.

    Szklankę soku odlewamy i mieszamy w niej budynie tak, żeby nie było grudek.
    Resztę soku gotujemy razem z masłem, dodajemy rozmieszane budynie i gotujemy. Mieszamy, chwilkę gotujemy. Po wyłączeniu palnika wsypujemy galaretki i dobrze mieszamy. Masa nam się trochę rozrzedzi, ale tam ma być. Jeszcze ciepłą masę równo wylewamy na herbatniki.
    Układamy obok siebie biszkopty. Ciasto odkładamy żeby przestygło.





    MASA CZEKOLADOWA:

    Mleko gotujemy, dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy do rozpuszczenia. Jeśli w mleku nadal są czekoladowe grudki należy jeszcze raz podgrzać. Odstawiamy w zimne miejsce do przestudzenia, a następnie chowamy do lodówki.
    Zimne czekoladowe mleko ubijamy ze Śnieżkami na sztywno Dodajemy cukier puder i miksujemy.

    Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (tak żeby ją zakryć) Podgrzewamy kilka sekund w mikrofalówce. Dodajemy parę łyżek masy w celu wyrównania temperatur (nie zrobią nam się grudki) Wlewamy do masy i porządnie miksujemy.

    Masa szybko tężeje, więc nie czekamy tylko wylewamy na biszkopty i wyrównujemy. Układamy obok siebie biszkopty (można nasączyć w kawie lub herbacie). Pomiędzy biszkopty układamy żurawinę.

    POLEWA:

    Białą czekoladę rozpuszczamy razem z olejem na parze, dekorujemy biszkopty.

    Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)

Porady

Ciasto można również przygotować na biszkopcie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieczekoladabananybiszkoptyherbatnikiciasto bez pieczeniaproste ciastoczekoladowa pianka

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO KRÓWKOWO-BANANOWE BEZ PIECZENIA

Dodane przez: patunia1987

Ciasto krówkowo-bananowe bez pieczenia

Pyszne ciasto bez pieczenia. Z...

Ciasto z kaszy jaglanej

Dodane przez: weronia1991

Czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej - bez...

Szybkie bo bez pieczenia. Ponadto...

ciasto

Dodane przez: Kasja1986

Bananowe ciasto bez pieczenia

Banan, karmel i bita śmietana -...

bananowiec bez pieczenia

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto bananowe na kakaowych herbatnikach...

Bardzo pyszne i proste ciasto :-)

malinowe

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto czekoladowo-śmietankowe z malinami...

Wspaniałe, kremowe ciasto, które...

Znakomity deser do kawy

Dodane przez: anita176

Bananowo- cytrynowe ciasto bez pieczenia

Znakomity słodko- kwaśny deser

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE