CIASTO BANANOWO-CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA

4.5 (187 ocen)

  • 3 godz.

Moje słodkie szaleństwo bez pieczenia, tym razem w połączeniu kremu bananowego z gorzkim czekoladowym musem. Ciasto wyszło genialne, odpowiednio wyważone i nie za słodkie. Polecam jest pyszne :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    200 g maślanych herbatników
    2 opakowania okrągłych biszkoptów (po 170 g)
    żurawina do dekoracji

    MASA BANANOWA:

    1 l nektaru bananowego
    2 śmietankowe budynie
    2 cytrynowe galaretki
    2 łyżki masła

    MASA CZEKOLADOWA:

    1,5 szklanki mleka
    tabliczka gorzkiej czekolady
    2 łyżki pudru
    2 śmietany Śnieżki
    2 łyżki żelatyny

    POLEWA:

    0,5 tabliczki białej czekolady
    łyżeczka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Herbaty

Ciasto bananowo-czekoladowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:

    Blachę o wymiarach 25/40 aż po same brzegi wykładamy folią aluminiową.
    Układamy warstwę herbatników, jeśli jest taka potrzeba docinamy.

    ROBIMY MASĘ BANANOWĄ.

    Szklankę soku odlewamy i mieszamy w niej budynie tak, żeby nie było grudek.
    Resztę soku gotujemy razem z masłem, dodajemy rozmieszane budynie i gotujemy. Mieszamy, chwilkę gotujemy. Po wyłączeniu palnika wsypujemy galaretki i dobrze mieszamy. Masa nam się trochę rozrzedzi, ale tam ma być. Jeszcze ciepłą masę równo wylewamy na herbatniki.
    Układamy obok siebie biszkopty. Ciasto odkładamy żeby przestygło.





    MASA CZEKOLADOWA:

    Mleko gotujemy, dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy do rozpuszczenia. Jeśli w mleku nadal są czekoladowe grudki należy jeszcze raz podgrzać. Odstawiamy w zimne miejsce do przestudzenia, a następnie chowamy do lodówki.
    Zimne czekoladowe mleko ubijamy ze Śnieżkami na sztywno Dodajemy cukier puder i miksujemy.

    Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (tak żeby ją zakryć) Podgrzewamy kilka sekund w mikrofalówce. Dodajemy parę łyżek masy w celu wyrównania temperatur (nie zrobią nam się grudki) Wlewamy do masy i porządnie miksujemy.

    Masa szybko tężeje, więc nie czekamy tylko wylewamy na biszkopty i wyrównujemy. Układamy obok siebie biszkopty (można nasączyć w kawie lub herbacie). Pomiędzy biszkopty układamy żurawinę.

    POLEWA:

    Białą czekoladę rozpuszczamy razem z olejem na parze, dekorujemy biszkopty.

    Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)

Porady

Ciasto można również przygotować na biszkopcie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Czekolada Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować