Ciasto balowe

4.5 (159 ocen)

  • Średni

Dosłownie rozpływa się w ustach.

  • Średni

Składniki:


  • - Biszkopt: 1 sztuka
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka pszenna: 4 łyżki
    - cukier: 4 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - masa: 1 sztuka
    - mleko: 2.5 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - margaryna: 12.5 dekagrama
    - żółtka: 3 sztuki
    - mąka pszenna: 0.75 szklanki

    - Dodatkowo: 1 sztuka
    - śmietana 30 %: 0.5 litra
    - cukier puder: 2 łyżki
    - Śmietan-fix: 2 sztuki
    - gorzka czekolada: 100 gramów
    - 3 op. herbatników: 3 sztuki
    - duża paczka krakersów: 1 sztuka
    - puszka masy krówkowej: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto balowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem. Piec 25 min w temp. 170st.
  • 2. 1 i 1/2 szkl. mleka zagotować. W reszcie mleka rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami . Ugotować z tego budyń. Ostudzić. Masę utrzeć z margaryną.
  • 3. Śmietanę ubić z pudrem, dodać śmietan-fiksy. Na zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową, na to herbatniki. Rozsmarować karmel i wyłożyć krakersy. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować